Alegerea
carbohidratilor cu Indicele glicemic mic, cei care produc doar fluctuatii mici ale glucozei in sange si
nivelului de insulina, este secretul sanatatii pe termen lung, prin reducerea riscului de boli cardiace si diabet, si este cheia sigura in cazului slabitului.
La pranz este indicat a se consuma :Supe - supa de cartofi dulci , de ciuperci , de conopida
, de spanac , de rosi, mazare , fasole verde , linte., de telina Ciorbe – ciorbele se pot prepara din toate legumele mai sus
amintite in care se poate adauga putina carne de pasare de casa ,manzat si
chiar carne de porc slaba . Se recomanda ciorba de varza , fasole verde ,si
fasole boabe - uscata ( inainte de preparare fasolea se tine in apa rece timp de 6 -7 ore ).>Pentru felul al doilea(daca este posibil, sa se evite) se recomanda
diverse preparate din legume : legume fierte cu sos dietetic, cu smantana
degresata, salata de ardei copti, legume fierte cu orez basmatic,chiftele si
galuste din legume fierte in aburi, mancare din napi,dovlecei, ciuperci, conopida, fasole verde ,
mazare, vinete, varza dulce sau acra ,rosii, telina, praz si diferite forme de
ghiveci din legume cu sau fara carne . Aceste prearate se pot consum ca
atare sau ca si garnituri la diferite preparate de carne.
Exemple de preparate:
Coirba de perisoare
8 portii Total:1743calorii 1743 / 8 = 218
Ciorba de legume1 5 portii Total 821 164 >cal / portie
Ciorba de legume2 - 5 portii
Total:1365 cal : 5 =273 cal / portie
Tocanita cartofi cu soia 4 portii
Total 908 cal 908 cal:4 = 227 cal /portie
Tocanita de linte cu soia 8 portii
Tptal=1350 cal : 8 portii =169 cal
Piure de urzici
Ciorba de legume1 5 portii Total 821 164 >cal / portie
Ciorba de legume2 - 5 portii
Total:1365 cal : 5 =273 cal / portie
Tocanita cartofi cu soia 4 portii
Total 908 cal 908 cal:4 = 227 cal /portie
Tocanita de linte cu soia 8 portii
Tptal=1350 cal : 8 portii =169 cal
Piure de urzici
Urzicile preferate pentru diferite preparate vor fi mai ales cele tinere, la care a fost cules doar vârful. Ele trebuie să fie proaspete şi să provină din păduri şi locuri nepoluate. Urzicile de pădure sunt de culoare verde închis cu vârful roşietic închis.
Este ideal să consumăm urzicile crude în salate şi sucuri.
Atunci când sunt adăugate în diferite preparate , urzicile se vor pune la sfârşit.
Scad glucoza şi colesterolul din sange.
Sunt recomandate celor care au diabet şi supraponderalilor.
Persoanele care au diabet sau cele care sunt supraponderale vor consuma acest fel de mâncare dar fără smântână sau ou.
Ingrediente:
500g urzici ( cca 10 grămăjoare)
2 cartofi mijlocii soiul roz sau 3 linguri orez
1 morcov
1 pătrunjel rădăcină
1 felie ţelină
2-3 fire ceapă verde
2 căţei de usturoi sau 2 fire de usturoi verde
500 ml borş sau 2-3 linguri zeamă de lămâie
1 leg[tură lobodă roşie
pătrunjel verde
leuştean verde
1 linguriţă pastă de tomate sau 1 roşie decojită de pieliţă
2 linguri ulei
sare
piper
opţional:200ml smântână , 1 gălbenuş de ou
Mod de preparare:
Se pun la fiert cartofii spălaţi şi tăiaţi bucăţele (sau orezul ales şi spălat) în cca 1, 5 litri apă şi se lasă să fiarbă 20 minute.
Se pregătesc legumele : se curăţă, se spală şi se rad pe răzătoarea mare morcovul, pătrunjelul şi ţelina.
Se spală şi se taie mărunt ceapa şi usturoiul.
Se aleg urzicile de impurităţi având pe mâini mănuşi de menaj dacă suntem sensibili la micile înţepături ale urzicilor. Un mic secret pentru a curăţa uşor urzicile este acela de a lua în fiecare mână câte un fir de urzică şi să le scuturăm atingându-le uşor unul de altul, ca şi cum am peria un fir de urzică cu celălalt. În acest fel pe masă vor cădea firele de iarbă uscată ce se află printre frunzele de urzici.
Pentru a spăla urzicile avem nevoie de 2 castroane . Se spală uzicile în 3-4 ape reci, agitându-le uşor cu mâna pentru a cădea împurităţile de pe ele. Se iau cu mâna apoi şi se pun în alt castron care se umple cu apă sub jet la robinet. Apa din celălalt castron se scurge şi se spală castronul. Se pun în el urzicile spălate şi se pune iar apă peste ele . Operaţiunea se repetă de 3-4 ori până apa despălare este curată.
Se toacă urzicile spălate nu prea mărunt.
Se spală şi se toacă mărunt pătrunjelul şi leuşteanul verde.
Când cartofii sunt fierţi, se pun peste ei legumele rase, urzicile, ceapa şi usturoiul. Se pune sarea şi piper. Se lasă să mai fiarbă cca 2-3 minute.
Se fierbe borşul separat şi se adaugă apoi peste legume(pentru a nu mări timpul de fierbere a legumelor).
Se pune borşul după gust (sau zeama de lămâie) şi uleiul. Se gustă de acru şi sare.
Se lasă să dea un clocot cca 1-2 minute, se adaugă verdeaţa tocată.
Se ia de pe foc şi se lasă acoperit cca 10 minute.
Cine doreşte face un sos de smântână şi gălbenuş de ou şi " drege borşul" punând sosul în borşul fierbinte şi se amestecă cu o lingură pentru omogenizare.
Se serveşte cald dar foarte bun este rece cu mămăligă caldă şi ceapă verde.
Supa cremă de urzici este un preparat delicios cu multe vitamine şi minerale.
Se prepară rapid. Este bine să nu fierbem urzicile îndelung ci numai să le opărim pentru ca să păstreze intacte vitaminele şi mineralele. pentru preparatul de post nu se va folosi lapte, smântână.
Ingrediente
500g urzici
2 cartofi
1 morcov
1 păstârnac sau pătrunjel
2 cepe
40g faina ( 2 linguri de făină)
100ml lapte sau apă rece
1 lingură ulei presat la rece
2-3 căţei de usturoi zdrobiţi
2 fire de ceapă verde
mărar verde tocat
condimente aromate: pulbere de coriandru, busuioc
20g sare
opţional : hrean ras
opţional 1 lingură smântână
Se curăţă şi se spală cartofii, morcovul, păstârnacul, ceapa se taie bucăţi şi se pun în 2 litri de apă rece la fiert împreună, cu sarea. Se lasă să fiarbă timp de 20 minute.
Se aleg urzicile de împurităţi, se spală bine în 3-4 ape până apa iese curată. Când cartofii sunt fierţi se adaugă în oala cu supă şi urzicile. Se lasă să dea un clocot 1 minut.
Supa se lasă să se răcorească 10-15 minute, se strecoară iar apa de fierbere, se păstrează.
Se dau legumele la blender împreună cu urzicile crude şi tocate (sau dacă nu avem blender se dau prin sită).
Se pune în oala pentru supă zeama de fierbere, piureul de legume şi urzici.
Se face un sos din făină cu lapte sau cu puţină apă rece şi se adaugă supei cremă când începe să fiarbă. Se dă în clocot 2 minute.
Se închide focul , se pune apoi usturoiul pisat,ceapa verde tocată, condimentele aromate , mărarul tocat, uleiul şi se potriveste de sare.
Se serveste cu hrean ras deasupra sau smântână şi cu crutoane de pâine.
Se prepară rapid. Este bine să nu fierbem urzicile îndelung ci numai să le opărim pentru ca să păstreze intacte vitaminele şi mineralele. pentru preparatul de post nu se va folosi lapte, smântână.
500g urzici – 57 cal / 100g
2 cartofi - 87
1 morcov - 35
1 păstârnac sau pătrunjel - 71
2 cepe - 42
40g faina ( 2 linguri de făină) - 352
100ml lapte sau apă rece – 67 sau 0 tu decizi
1 lingură ulei presat la rece (ulei masline virgin) - 884
2-3 căţei de usturoi zdrobiţi - 149
2 fire de ceapă verde - 25
mărar verde tocat - 43
condimente aromate: pulbere de coriandru, busuioc – 279
20g sare
opţional : hrean ras - 37
Se curăţă şi se spală cartofii, morcovul, păstârnacul, ceapa se taie bucăţi şi se pun în 2 litri de apă rece la fiert împreună, cu sarea. Se lasă să fiarbă timp de 20 minute.
Se aleg urzicile de împurităţi, se spală bine în 3-4 ape până apa iese curată. Când cartofii sunt fierţi se adaugă în oala cu supă şi urzicile. Se lasă să dea un clocot 1 minut.
Supa se lasă să se răcorească 10-15 minute, se strecoară iar apa de fierbere, se păstrează.
Se dau legumele la blender împreună cu urzicile crude şi tocate (sau dacă nu avem blender se dau prin sită).
Se pune în oala pentru supă zeama de fierbere, piureul de legume şi urzici.
Se face un sos din făină cu lapte sau cu puţină apă rece şi se adaugă supei cremă când începe să fiarbă. Se dă în clocot 2 minute.
Se închide focul , se pune apoi usturoiul pisat,ceapa verde tocată, condimentele aromate , mărarul tocat, uleiul şi se potriveste de sare.
Se serveste cu hrean ras deasupra sau smântână şi cu crutoane de pâine.
Ingrediente
1 kg urzici
1 lingură ulei
1 ceapă
sare
piper
Dressing varianta 1
1 lingura faină
3 linguri zeamă in care au fiert urzicile
2 fire ceapă verde
2 căţei usturoi zdrobiţi
opţional condimente aromate : coriandru, chimen, cimbru, curry
opţional 2 linguri smântână
opţional hrean ras
sau
Dressing varianta 2
1 lingura faină
2 linguri smântână
2 ouă bătute
1 lingură ulei
2 fire ceapă verde
2 căţei usturoi zdrobiţi
opţional condimente aromate : coriandru, chimen, cimbru, curry
1. Sunt bune urzicile foarte tinere, de pădure, mici de dimensiuni, iesite la inceputul primaverii.
- 2kg de urzici
- 2 linguri ulei
- bulion
- o ceapa de marime medie
- 2-3 cartofi
- 500 ml supa de pui sau de legume
- sare, piper
Cum se prepara supa din urzici?
Intr-o oala mare pune putin ulei, apoi adauga ceapa tocata si o lingurita de sare. Lasa oala pe foc, amestecand din cand in cand pana in momentul in care ceapa se topeste. Adauga cartofii si o lingura-doua de bulion si las-o sa dea in clocot de cateva ori. Dupa ce a fiert pentru inca 15 minute, adauga supa de pui sau legume, amestecand foarte bine. Adauga si urzicile si lasa-le sa fiarba pentru inca 10 minute cu totul. La sfarsit, condimenteaza de sare si piper si supa de urzici este gata sa fie servita.
o legătură de ceapă verde,
mălai şi făină ( sau o mână de orez ),
oţet,
două ouă şi
leuştean proaspă
Luaţi urzicile, le spălaţi şi le alegeţi de beţele rămase de pe câmp. Le opăriţi în apă clocotită şi apoi aruncaţi acea apă.
Treceţi urzicile printr-un jet de apă rece şi le puneţi la fiert. Între timp tocaţi mărunt ceapa verde. Când urzicele au fiert ( durează cam 10 minute ), strecuraţi apa de la fiertură într-un vas şi o păstraţi. Între timp puneţi ceapa la călit, cu puţină sare.
Cât timp se căleşte ceapa, luaţi urzicile şi le frecaţi bine cu două linguri de făină şi puţin mălai. Sunt reţete în care mălaiul şi făina sunt înlocuite cu o mână zdravănă de orez. Însă sunt reţete în care se folosesc toate cele trei ingrediente. Totul ţine de gust…
Vărsaţi apoi urzicile frecate peste ceapa călită, le perpeliţi 30 de secunde la foc mic şi apoi turnaţi apa în care au fost clocotite urzicile. Dacă e nevoie, completaţi cu apă proaspătă. După ce aţi făcut această operaţiune, le daţi la foc mic cam 20 de minute. În acest interval de timp turnaţi şi oţetul. Se pune după gust.
250 g carne de pui
un sfert de morcov
1/4 legatura patrunjel
2 lingurite de faina
1 lingurita de unt
1 lingura de smantana
sare
Se trage sosul pe marginea masinii de gatit, se adauga untul, smantana si bucatile de carne fiarta. Vasul cu ciulama se aseaza intr-un alt vas cu apa fiarta, pana la servire.
Nota: se pot adauga la sos si cateva picaturi de zeama de lamaie.
ulei ml 100
margarină sau unt g 100
făină g 300
morcovi g 100
ţelină rădăcină g 100
ceapă g 100
sare g 20
mămăliguţă pripită g 2000
Mod de preparare reteta
Carnea de pui se fierbe în apă cu sare, se spumează, se adaugă morcovii, ceapa, ţelina şi se fierbe totul în continuare, circa 30 de minute. Carnea se scoate separat, se porţionează şi se menţine la cald, în puţină supă strecurată. Făina se dizolvă în 300 ml de supă răcită, se adaugă ulei încălzit şi se amestecă bine, pentru omogenizare. Se fierbe totul circa 30 de minute, amestecând continuu, pentru a nu se forma aglomerări. Se adaugă apoi treptat supă încălzită, până se obţine consistenţa specifică pentru ciulama. Se adaugă bucăţi mici de margarină sau unt deasupra, pentru a nu se forma crustă. Carnea porţionată se scoate din supă şi se acoperă cu ciulama.
Servirea
Preparatul se serveşte cald, cu mămăliguţă.
Persoanele care au diabet sau cele care sunt supraponderale vor consuma pilaful cu orez în limita dietei zilnice recomandate.
Ingrediente- pentru 2 porţii
- 200g orez
- 300g spanac sau stevie sau din toate acestea împreună
- 1 morcov
- 1 felie de ţelină
- 2 linguri ulei
- 2 fire de ceapă verde sau o ceapă foarte mică
- 1 legătură leurdă sau 2 fire de usturoi verde sau 1-2 căţei de usturoi zdrobiţi
- 1 linguriţă pastă tomate sau 1 roşie decojită şi tocată
- pătrunjel verde tocat
- hasmaţuchi tocat
- Condimente: dafin, coriandru, curry, oregano, piper negru
- sare
Se verifică orezul dacă nu are impurităţi, se alege, se spală în 2-3 ape, se pune la fiert la foc potrivit cu apă rece ( de 4 ori volumul orezului) şi puţină sare.După cca 20 minute orezul este fiert.
Se curăţă morcovul, ţelina, se spală şi rad pe răzătoarea mică .
Se aleg frunzele de spanac şi stevie, se rup codiţele, se spală în 3-4 ape şi se scurg.
Se taie frunzele nu prea mărunt. dar nici să rămână codiţe.
Se spală şi se taie ceapa şi usturoiul.
Atunci când orezul este fiert se adaugă legumele rase - spanacul şi stevia tocate, morcovul şi ţelina rase, ceapa, usturoiul şi se amestecă uşor. Se mai pune puţină apă dacă este necesar pentru că adăugarea ca volum a legumelor poate să facă necesară apă suplimentar. Se lasă 2-3 minute să fiarbă, ca să se opărească spanacul şi legumele. Se inchide focul.
Se pun condimentele, pătrunjelul verde tăiat mărunt, uleiul şi se amestecă uşor.
Se gustă de sare.
Se ia de pe foc , se acoperă cu un capac.
Pilaful de orez cu spanac se consumă cald sau rece.
- 1 căpăţână mare de salata verde
- 1 legătură spanac
- 1 legătură grâuşor sau untişor
- 1 legătură lobodă roşie
- 1 legătură ridichi de lună
- 2 -3 fire de ceapă verde tocată
- 2 legăruri hasmaţuchi tocat
- frunze de leurdă
- frunze de leuştean
- frunze de măcriş
- 1 legătură pătrunjel verde
- 1 legătură mărar
- 2 linguri ulei de măsline presat la rece
- 1 lingură zeamă de lămâie
- 2 linguri apă
- condimente : coriandru, chimen, cimbru, rozmarin, salvie, busuioc, tarhon
- ghimbir
- sare
Salata verde se desface de foi ,se spală în 3-4 ape si se scurge bine, apoi se taie sau se rup frunzele bucăţi. Unele persoane obişnuiesc să taie salata foarte mărunt dar astfel ea se va oxida foarte repede şi îşi pierde şi proprietăţile şi aspectul.
Se aleg frunzele de spanac şi de grâuşor,, se spală în 3-4 ape.
Se spală şi se toacă, ceapa, leurda, loboda, pătrunjelul, mărarul şi hasmaţuchiul.
Se spală şi se taie felii ridichile.
Se pun toate intr-un castron.
Se adauga dresing-ul, se amestecă uşor.
Se serveşte în salatieră şi se presară cu mărar şi patrunjel verde tăiat marunt, Se decoreaza cu ridichi şi felii de ridichi de culoare roşie, felii de roşie, morcov ras.
Putem să ridicăm valoarea alimentară a unui simplu piure de cartofi adăugând spanac şi verdeţuri proaspete. Un plus de vitamine şi minerale vor fi binevenite dar vor da şi un gust exccelent tradţionalului piure de cartofi. Persoanele care postesc vor fluidiza piureul cu apa în care au fiert cartofii şi nu vor adăuga unt şi smântână.
Ingrediente pentru 1 porţie
- 2 cartofi mari
- 150g spanac proaspăt( 2 legături)
- 1-2 fire ceapă verde
- 1 linguriţă de unt ( pentru persoanele care nu postesc)
- opţional 1 linguriţă smântână
- 1 lingură morcov ras pe răzătoarea mică
- mărar verde tocat
- Hasmaţuchi tocat
- Condimente aromate: pulbere de coriandru, chimen, curry, busuioc
- Sare
- Piper
1. Se curăţă, se spală, se taie bucăţi şi se fierb cartofii în apă cu sare timp de 20 minute.
2.
Se aleg frunzele de spanac, se spală în 3-4 ape. Se pune apă
la fiert şi când clocoteşte se pune spanacul să se opărească 2-3 minute. Se
scurge apoi de apa în care a fiert. Se toacă mărunt.
Nevoia de multe ori te învaţă, aşa că vă prezint acum o reţetă de supă excepţional de bună şi extrem de rapid de preparat. Fiind mereu presaţi de timp, dorim să pregătim mâncarea bună dar în timp scurt. Secretul acestei reţete este că toate legumele inclusiv cartofii sunt rase pe răzătoarea mare şi sunt fierte rapid. Gustul este excelent, vitaminele şi sărurile minerale sunt păstrate. Cei care postesc sau realizează Terapia Ornish nu vor adăuga smântână în supă.
Ingrediente pentru 4 porţii
2 litri apă
1 foaie de dafin şi 2 boabe enibahar
3 cartofi mijlocii ( cca 300g)
1 morcov mijlociu
1 felie ţelină
1 pătrunjel rădăcină
1 felie de ardei gras sau de gogoşar
1 felie mică de varză
1 ceapă mică
1 roşie mică
1 căţel usturoi
pătrunjel verde tocat
condimente aromate: pulbere de chimen, coriandru, busuioc, cimbru, tarhon, rozmarin
2 linguri smântână proaspătă
opţional 1 lingură zeamă lămâie
1 lingură ulei sau 1 linguriţă de unt
sare
ghimbir sau piper
1 foaie de dafin şi 2 boabe enibahar
3 cartofi mijlocii ( cca 300g)
1 morcov mijlociu
1 felie ţelină
1 pătrunjel rădăcină
1 felie de ardei gras sau de gogoşar
1 felie mică de varză
1 ceapă mică
1 roşie mică
1 căţel usturoi
pătrunjel verde tocat
condimente aromate: pulbere de chimen, coriandru, busuioc, cimbru, tarhon, rozmarin
2 linguri smântână proaspătă
opţional 1 lingură zeamă lămâie
1 lingură ulei sau 1 linguriţă de unt
sare
ghimbir sau piper
Mod de preparare
Se pune apa la fiert cu puţină sare, o foaie de dafin şi 2 boabe enibahar
Se curăţă şi se spală cartofii şi se rad pe răzătoarea mare.
Se toacă varza.
Când apa clocoteşte se pun cartofii raşi şi varza tocată şi se lasă să fiarbă 5 minute la foc mic.
Se curăţă morcovul, telina şi pătrunjelul, se rad pe răzătoare.
Se taie cubuleţe felia de ardeiul gras şi ceapa .
Se curăţă de pieliţă roşia şi se taie mărunt.
După ce cartofii au fiert 5 minute se adaugă toate legumele pregătite. Se lasă să mai fiarbă 3 minute.
Supa este gata. Se pune uleiul, usturoiul tocat, condimentele aromate şi se mai lasă să stea acoperită cu capac minim 2-3 minute. Cine doreşte poate adăuga şi zeamă de lămâie.
Se serveşte cu pătrunjel verde tocat şi smântână.
Supă cu găluşte
Această reţetă se
adresează celor care iubesc prepartaele simple şi cu gust delicat. Supa
cu găluşte este realizată având ca bază o supă de legume în care se vor pune
găluştele atunci când legumele sunt aproape fierte. Cei care realizează Dieta
Ornish sau au hipercolesteremie şi vor să se delecteze cu supa cu găluşte pot
adapta uşor reţeta utilizand pentru realizarea găluştelor numai albuşul de la
ou. Pentru ca să fie găluştele pufoase este necesar să batem albuşul spumă
cu mixer-ul sau cu un tel sau chiar cu furculiţa, se pune ulei sau unt în
compoziţie şi apoi grişul. Nu se lasă să stea să aştepte găluştele pentru că
devin tari ci se pun imediat. Se pun găluştele foarte repede una după alta în
supă pentru ca să fie la fel de pufoase. Unele persoane preferă supa cu găluşte
clară fără legume în acest caz se vor fierbe legumele 20 minute, se strecoară zeama
printr-o sită şi în zeama respectivă se vor fierbe găluştele,apoi se vor pune
condimentele. Dacă agreem supa cu tot cu legume chiar toate legumele pot rămâne
în supă şi atunci după 10 minute de când au fost puse la fiert legumele se pot
pune găluştele preparate .În acest caz se va continua fierberea legumeleor
împreună cu găluştele. Unele persoane scot ceapa, ardeiul şi varza din această
supă. alegeţi să procedaţi conform gustului personal. Legumele scose din supă
pot fi servite pe un platou separat.
Se poate adăuga la final puţină zeamă de lămâie în supă deşi varianta clasică a acestei supe este cu gust dulce.
Supa cu găluşte este nutritivă, este vitaminizantă şi mineralizantă, este tolerată de copiii şi vârstnici, este indicată celor în convalescenţă şi este foarte bună.
Ingrediente
1 morcov mijlociu
1 pătrunjel rădăcină
1 felie mică de ţelină
1 ceapă mică
1 felie de ardei gras
1 roşie mică
1 felie mică de varză sau 1-2 frunze de varza
opţional 2 cartofi de mărime medie
1 frunză de dafin
2 boabe ienibahar
pătrunjel verde tocat
condimente aromate: pulbere de coriandru, chimen, nucşoară,
sare, piper
Pentru găluşte:
1 ou
1 lingură ulei sau 1 linguriţă unt
60 g griş
Mod de preparare:
1. Se curăţă cartofii, morcovul, pătrunjelul şi ţelina de coajă şi se taie rondele, Ceapa se curăţă şi se lasă întreagă,, felia de ardei şi de varză se pun netăiate. roşia se pune la fiert curăţată de coajă dar întreagă.
2. Se pun la fiert legumele în 2,5 litri apă cu puţină sare, foaia de dafin şi boabele de ienibahar. După 15 minute legumele sunt aproape fierte.
3. Se fac găluştele bătând spumă albuşul de ou, apoi se adaugă gălbenuşul şi uleiul , se bate în continuare să se amestece bine, apoi se pune grişul şi se amestecă uşor, să rămână compoziţia moale. Dacă este prea moale se mai poate pune puţin griş sau se lasă să stea un minut şi apoi se pune cu o linguriţă udată cu apă mici găluşte în supă şi se mai lasă la fiert la foc mic până sunt găluştele fierte adică cca 10- 15 minute.
4. Supa este gata când găluştele sunt fierte( dacă tăiem în două găluşca ea este fiartă uniform şi nu are la mijloc gris nefiert) . Se scoate apoi din supă ardeiul, varza, roşia şi ceapa , se mai adaugă apă dacă este prea deasă şi se mai dă un clocot..
5. La sfârşit luăm supa de pe foc şi în supa fierbinte se adaugă condimentele aromate şi se potriveşte de sare. Se acoperă cu un capac şi se lasă 15 minute să se pătrundă de arome.
6. Se serveşte supa punând în fiecare farfurie 2-3 găluşte şi frunze de pătrunjel verde şi ţelină tocate fin deasupra.
Se pune apa la fiert cu puţină sare, o foaie de dafin şi 2 boabe enibahar
Se curăţă şi se spală cartofii şi se rad pe răzătoarea mare.
Se toacă varza.
Când apa clocoteşte se pun cartofii raşi şi varza tocată şi se lasă să fiarbă 5 minute la foc mic.
Se curăţă morcovul, telina şi pătrunjelul, se rad pe răzătoare.
Se taie cubuleţe felia de ardeiul gras şi ceapa .
Se curăţă de pieliţă roşia şi se taie mărunt.
După ce cartofii au fiert 5 minute se adaugă toate legumele pregătite. Se lasă să mai fiarbă 3 minute.
Supa este gata. Se pune uleiul, usturoiul tocat, condimentele aromate şi se mai lasă să stea acoperită cu capac minim 2-3 minute. Cine doreşte poate adăuga şi zeamă de lămâie.
Se serveşte cu pătrunjel verde tocat şi smântână.
Se poate adăuga la final puţină zeamă de lămâie în supă deşi varianta clasică a acestei supe este cu gust dulce.
Supa cu găluşte este nutritivă, este vitaminizantă şi mineralizantă, este tolerată de copiii şi vârstnici, este indicată celor în convalescenţă şi este foarte bună.
Ingrediente
1 morcov mijlociu
1 pătrunjel rădăcină
1 felie mică de ţelină
1 ceapă mică
1 felie de ardei gras
1 roşie mică
1 felie mică de varză sau 1-2 frunze de varza
opţional 2 cartofi de mărime medie
1 frunză de dafin
2 boabe ienibahar
pătrunjel verde tocat
condimente aromate: pulbere de coriandru, chimen, nucşoară,
sare, piper
Pentru găluşte:
1 ou
1 lingură ulei sau 1 linguriţă unt
60 g griş
Mod de preparare:
1. Se curăţă cartofii, morcovul, pătrunjelul şi ţelina de coajă şi se taie rondele, Ceapa se curăţă şi se lasă întreagă,, felia de ardei şi de varză se pun netăiate. roşia se pune la fiert curăţată de coajă dar întreagă.
2. Se pun la fiert legumele în 2,5 litri apă cu puţină sare, foaia de dafin şi boabele de ienibahar. După 15 minute legumele sunt aproape fierte.
3. Se fac găluştele bătând spumă albuşul de ou, apoi se adaugă gălbenuşul şi uleiul , se bate în continuare să se amestece bine, apoi se pune grişul şi se amestecă uşor, să rămână compoziţia moale. Dacă este prea moale se mai poate pune puţin griş sau se lasă să stea un minut şi apoi se pune cu o linguriţă udată cu apă mici găluşte în supă şi se mai lasă la fiert la foc mic până sunt găluştele fierte adică cca 10- 15 minute.
4. Supa este gata când găluştele sunt fierte( dacă tăiem în două găluşca ea este fiartă uniform şi nu are la mijloc gris nefiert) . Se scoate apoi din supă ardeiul, varza, roşia şi ceapa , se mai adaugă apă dacă este prea deasă şi se mai dă un clocot..
5. La sfârşit luăm supa de pe foc şi în supa fierbinte se adaugă condimentele aromate şi se potriveşte de sare. Se acoperă cu un capac şi se lasă 15 minute să se pătrundă de arome.
6. Se serveşte supa punând în fiecare farfurie 2-3 găluşte şi frunze de pătrunjel verde şi ţelină tocate fin deasupra.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu