Se vor consuma alimente pe baza de legume simple sau combinate cu carne de peste, fructe de mare, carne slaba fiarta asezonate cu sosuri dietetice, fructe proaspete, paste fainoase (obligatoriu din faina de grau dur) in diferite forme si combinati cu alte alimente sanatoase, preparate din soia, preparate din orez nedecorticat (orez bazmatic), produse lactate dietetice,
Exemple:
pâine integrală cu ciorbă de legume sau supă-cremă de legume;
paste integrale cu roşii şi busuioc, iar după o oră un fruct proaspăt;
peşte slab la aburi cu salată de spanac crud sau sote de spanac şi orez brun cu alune.
100 gr piept de pui sau 120 gr peste alb,
40 gr orez brun sau 40 gr paste de grau,
salata sau legume,
1 fruct
Clatite cu spanac
Ingrediente
Pentru aluatul de clatite: 300 g faina, 4 oua, 500 ml lapte, putina sare, 5 linguri ulei de floarea soarelui
Pentru umplutura: 400 g spanac, 1 catel usturoi, 2 linguri ulei de masline, sare, piper, 100 g snculita, 250 g mozzarella, putin unt
Mod de preparare
Preparare:
Din faina, oua, lapte si un varf de cutit de sare omogenizam aluatul de clatite si lasam sa se "odihneasca" circa 30 de minute.
Intre timp spalam, scurgem si maruntim spanacul pe care il tragem scurt in uleiul de masline bine incins. Condimentam cu sare, piper si usturoiul pisat. Lasam sa se raceasca.
Taiem sunculita si mozzarella in cubulete
Din aluatul pregatit coacem opt clatite in uleiul de floarea soarelui.
Le umplem cu spanac, sunca si mozzarella, le rulam si le asezam intr-o forma termorezistenta tapetata cu putin unt. Decoram cu felii de branza si introducem in cuptorul preincins, pentru circa 10 minute.
Ingrediente:
250 g conopida taiata in felii mici
1 lingura iaurt
1 lingura apa
1 lingura ulei de palmier sau rapita
sare de mare
piper macinat mare
1 ardei iute rosu (mic) tocat marunt sau boia iute
1 lingura marar uscat sau 2 legaturi de marar proaspat
1 catel de usturoi pisat.
Mod de preparare:
Toate aceste ingrediente se amesteca foarte bine, se lasa sa se patrunda timp de mai multe ore sau chiar de seara pana dimineata si apoi se poate servi salata.
Salata de varza alba cu sos
Ingrediente:
200 g varza alba taiata fideluta,
1 lingurita chimen,
putina sare de mare.
Ingrediente pentru sos:
2-3 linguri ulei de masline, palmier sau rapita si iaurt,
1 lingura suc proaspat de lamaie,
2 linguri plante aromatice proaspete (patrunjel, maghiran),
1 lingurita mustar praf.
Mod de preparare:
1. Se freaca varza cu sarea de mare si se lasa sa se patrunda cateva minute.
2. In acest timp, se prepara sosul din ingredientele mentionate mai sus.
3. Se toarna peste varza si se poate orna cu rosii.
Salata de varza alba cu
susan
Ingrediente si cantitati:
400 grame de varza alba tocata
100 grame de branza de vaca fermentata
1 mar acru
75 grame de fructe confiate
50 grame de susan prajit
1/2 lamaie
1 lingura cu mustar
1 linguri cu otet
4 linguri cu ulei de palmier sau rapita
sare
piper
Mod de preparare:
1. Amesteca intr-un castron un praf de sare, piper macinat, mustar si otet.
Toarna ulei de masline, palmier sau rapita si omogenizeaza totul cu furculita.
2. Pune varza si fructele confiate intr-o salatiera, stropeste cu otet si
amesteca usor, dupa care pune totul deoparte.
3. Intre timp, amesteca branza . Spala si sterge marul. Fara sa-i cureti
coaja, taie-l in felii foarte subtiri, pe care le stropesti cu sucul lamaii
stoarse, pentru a preveni innegrirea lor.
4. Exact inainte de servire, adauga in salatiera branza si feliile de
mar, amesteca bine, presara deasupra susan si serveste imediat.
Salata calda de paste penne
cu legume
Ingrediente si cantitati:
400 de grame de paste penne
2 dovlecei
2 vinete mici
2 ardei rosii copti, decojiti
400 de grame de rosii cherry
4 cepe
2 catei de usturoi
100 gr. branza de vaca nefermentata
100 ml de ulei de masline, palmier sau rapita
1 lingura cu cimbrisor maruntit
4 frunze de busuioc
sare, piper
Mod de preparare:
1. Spala dovleceii si vinetele si taie-le in doua, apoi in felii groase de
jumatate de centimetru.
Curata cepele si usturoiul si toaca-le marunt. Taie ardeii in fasii fine.
2. Incalzeste doua linguri cu ulei de masline, palmier sau rapita in tigaie,
pune usturoiul si ceapa sa se caleasca usor timp de minute, dupa care scoate-le
din tigaie. Adauga putin ulei de masline, palmier sau rapita, prajeste
dovleceii tot cam 5 minute, scoate-i din tigaie, schimba ulei de masline,
palmier sau rapita si rumeneste vinetele. Dupa ce le scoti si pe
acestea, pune rosiile la calit in restul de ulei de masline, palmier sau
rapita, fara sa le faramitezi, scurge-le si aseaza-le deoparte.
3. Pune din nou in tigaie toate celelalte legume. Potriveste de sare si piper,
presara cu
cimbrisor, acopera si lasa sa se caleasca timp de 20 de minute, fara a pune
capacul. Adauga
rosiile in tigaie si continua inabusirea timp de alte 5 minute.
4. Intre timp, pune la fiert pennele in apa multa, cu sare, aproximativ 10
minute, dupa care
scurge-le. Muta-le intr-o salatiera, stropeste-le cu putin ulei de masline,
palmier sau rapita si amesteca. Adauga legumele fierte peste paste, amesteca,
orneaza cu bulgari de branza si frunze de busuioc, dupa care serveste cat
este calda.
Salata de vara
Ingrediente
1 cutie cu mazare
1 cutie cu porumb
1 cutie cu fasole boabe
3-4 rosii, taiate cubulete
3 castraveti dati prin razatoarea mare
1 catel de usturoi, dat prin razatoarea fina
zeama de la o lamaie
1 borcan cu iaurt
1 legatura de patrunjel
Mod de preparare:
1. Amesteca intr-un bol mazarea fina, scursa bine, porumbul, fasolea boabe
fiarta, rosiile taiate cubulete, castravetii dati prin razatoarea mare,
usturoiul, dat si el prin razatoarea fina, zeama de la o lamaie, borcanul cu
iaurt slaba si o legatura de patrunjel.
Salata cu fasole rosie si
avocado
Ingrediente
1 cutie cu fasole rosie
2 rosii mari, carnoase
1 ceapa rosie
1 avocado
1 lingurita ulei de palmier sau rapita de masline
sare si piper, dupa gust
Mod de preparare:
1. Taie ceapa rondele, iar avocado si rosiile, cubulete.
2. Adauga boabele de fasole, ulei de masline, palmier sau rapitaul de masline,
sarea si piperul.
Salata de ciuperci cu rosii
Ingrediente si cantitati:
250 g ciuperci taiate in feliute subtiri
4 rosii taiate in cubulete
1 ceapa dulce, tocata marunt
Sosul:
1 lingura ulei de masline, palmier sau rapita
1 lg. suc proaspat de lamaie
1 pahar iaurt
piper
sare de mare
Mod de preparare:
Se pregateste sosul in care se adauga ciupercile, imediat cum au fost curatate
si taiate. Se adauga rosiile si ceapa si se serveste decorata cu patrunjel
tocat si usturoi.
Salata asortata de ardei
Ingrediente si cantitati:
1 ardei rosu taiat felii;
1 ardei verde taiat felii;
1 ardei galben taiat felii;
1/2 ridiche taiata cubulete;
1 ceapa taiata rondele;
1 legatura de patrunjel tocat;
hrean pentru decorare.
Sosul:
2 linguri ulei de masline, palmier sau rapita;
1-2 linguri de iaurt;
1 lingura boia;
1/2 lingurita drojdie uscata;
1 catel de usturoi;
plante aromatice (busuioc de padure, maghiran, rozmarin, salvie);
piper;
putina apa;
sare de mare.
Mod de preparare:
Se amesteca cruditatile taiate si peste acestea se toarna sosul preparat din
ingredientele indicate mai sus. Se decoreaza cu hrean.
Salata de conopida
Ingrediente si cantitati:
250 g conopida rasa fin;
2 mere mici rase pe razatoarea mare;
70 g alune date prin masina sau nuca de cocos rasa.
Sosul:
2 linguri branza de vaci;
5 linguri iaurt;
sare de mare.
Mod de preparare:
1. Intr-un castron, se amesteca cele 250 g de conopida rasa fin, merele si
alunele sau nuca de cocos.
2. Separat, se prepara sosul, prin amestecarea ingredientelor specificate mai sus.
Cele doua
compozitii se amesteca si se decoreaza, dupa preferinta.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu