Rețete de iarnă

Pifita
“Dacă deunăzi am povestit despre “bomba calorică” din salata de boeuf, astăzi suntem în cealaltă extremă: piftia este produsul hipocaloric al Sarbatorilor, cel mai dietetic preparat făcut din porc… sau din curcan.
Ce e piftia?
O carne fiartă cu usturoi, un fel de rasol consumat cu tot cu zeamă/supă. Doar ca la piftie nu folosim bucati nobile de carne, ci părțile de categoria a 2-a: picioare, urechi de porc sau tacâmuri de curcan. Important este sa aibă zgârciuri, oase și șorici, adică multă gelatină și puțină carne.
Nici grasime nu prea avem in piftie, iar puțina care exista se ridica la suprafată (ca la ciorbă) si poate fi indepartată dupa ce se încheagă/întărește. Prin urmare puftia are sub 3% grasime, aproape 5% proteine (si mult colagen) totul cu numai 30cal/100
Daca nici asta nu e preparat dietetic, ce sa zic!?! Suplimentar se potriveste si in dietele proteice, pentru ca nu contine glucide, iar faptul ca e fiert îl face usor de digerat. Zeama întărită sub forma de gelatină e bogata în colagen si concentrată în calciu cu bioeficiență maximă, deci piftia poate deveni preparatul ideal pentru osteoporoza si probleme articulare.
Cât despre siluetă nicio grijă, chiar dacă o mâncați cu o felie de pâine, tot “de slăbit” se cheamă că este, conchide nutriționista pe Instagram.
Reteta #2 de piftie
Ingrediente: 1, 5 kg rasol de porc 1 picior de porc cozi de porc afumate 1 ureche de porc carne macră de porc sare piper boabe 1 ceapă 1 păstârnac 1 rădăcină pătrunjel 1 țelină 1 morcov
Mod de preparare
Se spală bine carnea și se curăță sau se pârlește dacă are păr, apoi se lasă în apă rece o oră. După o oră, se spală carnea cu apă călduță și se pune la foc într-o oală cu apă și ceapa, păstârnacul, pătrunjelul și țelina. Se adaugă boabe de piper și se lasă la foc potrivit pânî când totul este fiert și carnea se desprinde ușor de pe oase. Carnea se taie și șoriciul la fel. În zeama unde a fiert carnea se pune usturoi pisat, apoi se lasă cu capac.
Treci toată zeama printr-o sită și pui în fiecare castronaș sau bol carne macră, bucăți de șorici, de ureche și din toate câte ai pus la fiert.  Se adaugă apoi zeama și se lasă la rece în balcon. După ce s-a închegat bine de tot, se poate pune la frigider. Se servește piftia ca aperitiv.
Dacă vrei, poți pune în boluri și câteva legume precum morcov, pentru un aspect mai interesant. Unele gospodine adaugă și o frunză de pătrunjel deasupra, apoi pun zeama foarte clară, astfel încât să rămână frunzulița verde care se întrezărește în gelatină.
Odinioară adoram cum pregătea bunica piftia și întotdeauna ascultam de învățăturile-sfaturile ei, ea m-a învățat cum să prepar un adevărat PIFTIE, nu o zeamă fara prea mult gust! Gătesc întotdeauna aceasta reteta într-o oală de 12 litri.
Rețeta de piftie a bunicii mele
Pentru o bună gelatină cumpăr picioare de vită și/sau de porc, odată am încercat să gătesc cu un cap întreg de porc, se poate folosi și coada de vită.
Pentru consistență, adaug trei pulpe mari de curcan sau o bucata de carne de porc.
Acopăr picioarele de porc cu apă, las să fiarbă bine, spumeg, și las să fiarba la foc mic timp de 4-5 ore, adăugând câteva morcovi întregi și ceapă în coajă.
Mai aproape de final, scot morcovul și ceapa, adaug sare, boabe de piper, frunze de dafin.
Las să dea în clocot, apoi pun din nou la foc mic, acopar cu capac și las sa fiarba pentru cateva ore.
Am un aragaz bun, o oală cu fund gros si de obicei o las la fiert cam 6-8 ore – dar la un foc foarte lent.
Cand a expirat timpul, opresc aragazul iar apoi scot carnea și oasele pe care le desfac într-un bol, pentru a se răci și a le sorta.
Apoi, punem carnea tăiată, usturoiul ras în castroane (caserole), turnăm peste supa strecurata, amestecăm și punem la rece să se întărească.
Grăsimea NU o îndepărtez imediat, doar înainte de a mânca, acum se va solidifica deasupra și „sigilează” piftia, prelungindu-i prospețimea.
 
 Ingrediente: 
- 1 cană de linte uscată (spălată și scursă) 
- 2 morcovi, tăiați în cuburi mici 
- 2 tulpini de țelină, tăiate în bucăți mici 
- 1 ceapă, tocată 
- 2 căței de usturoi, tocați fin 
- 1 lingură de ulei de măsline 
- 1 linguriță de boia de ardei dulce 
- 1 linguriță de cimbru uscat 
- 6 căni de supă de legume 
- Sare și piper, după gust
 Mod de preparare: 
1. Într-o oală mare încălziți uleiul de măsline la foc mediu. Adăugați ceapa și usturoiul și căliți-le până devin moi și aromate. 
2. Adăugați morcovii, țelina și boiaua de ardei și gătiți-le timp de 5-7 minute, amestecând frecvent. 
3. Adăugați lintea, cimbrul, supa de legume și sare, piper după gust. Amestecați bine. 
4. Lăsați supa să fiarbă la foc mic până când lintea și legumele devin moi, cam 20-25 de minute. 
5. Serviți supa caldă 
 
 Tocăniță de pui cu legume de iarnă 
 Ingrediente: 
- 2 bucăți de piept de pui, tăiate în cuburi 
- 2 morcovi, tăiați în cuburi 
- 2 cartofi dulci, tăiați în bucăți 
- 1 ceapă, tocată 
- 2 căței de usturoi, tocați fin
- 1 lingură de ulei de măsline
- 1 linguriță de rozmarin uscat 
- 1 cană de supă de pui 
 - Sare și piper, după gust 
  Mod de preparare: 
1. Încălziți uleiul de măsline într-o tigaie mare la foc mediu. Adăugați ceapa și usturoiul și căliți-le până devin moi. 
2. Adăugați bucățile de pui și gătiți-le până devin aurii pe toate părțile. 
3. Adăugați morcovii, cartofii dulci, rozmarinul, supa de pui și sare, piper după gust. Amestecați bine. 
4. Reduceți focul și lăsați tocănița să fiarbă la foc mic timp de 20-25 de minute sau până când legumele sunt moi și carnea de pui este gătită complet. Somon cu legume de iarnă 
 
Somon cu legume de iarnă
 Ingrediente: 
- 2 fileuri de somon proaspăt 
- 2 morcovi, tăiați în felii subțiri 
- 2 păstârnaci, tăiați în cuburi 
- 1 ceapă roșie, tocată 
- 2 căței de usturoi, tocați fin 
- 1 lingură de ulei de măsline 
- 1 linguriță de ierburi (rozmarin, cimbru, oregano) 
- Sare și piper, după gust 
 Mod de preparare: 
1. Încălziți cuptorul la 180°C. Ungeți o tavă de copt cu ulei de măsline. 
2. Într-o tigaie, căliți ceapa și usturoiul până devin moi și aromate. 
3. Adăugați morcovii și păstârnacul în tigaie și gătiți-le timp de 5-7 minute, amestecând din când în când. Condimentați cu ierburi, sare și piper. 
4. Așezați fileurile de somon în tava de copt. Puneți amestecul de legume deasupra somonului. 
5. Acoperiți tava cu folie de aluminiu și coaceți în cuptor timp de 20-25 de minute sau până când somonul este gătit și legumele sunt moi. 
6. Serviți cu o salată proaspătă de spanac și un strop de zeamă de lămâie pentru un gust minunat. 
 


Supă de legume cu linte 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu