Gustari

 Gustarile dintre mesele principale sunt foarte importante in regimul alimentar al unei persoane cu diabet pentru ca ajuta la mentinerea senzatiei de satietate si la prevenirea episoadelor de hipoglicemie. Insa gustarea nu inseamna un baton cu ciocolata sau o punga cu chipsuri, ci alimente bine alese care sa alunge senzatia de foame fara a aduce la pachet multe calorii goale si substante care iti fac rau, cum este zaharul sau grasimile.
 Fructele, legumele si cerealele integrale sunt, in schimb, variante de preferat atunci cand vrei sa iei o gustare, pentru ca au multe vitamine, minerale, fibre, carbohidrati si nutrienti care aduc organismului energia de care ai nevoie. 
Indiferent de gustarile incluse in planul tau alimentar, lucrul cel mai important de care trebuie sa tii cont pentru a fi in forma si a tine sub control glicemia este marimea portiilor. 
 Daca nu prea stii sa apreciezi cantitatile de alimente din ochi, foloseste un cantar de bucatarie, iti va fi de mare folos.
 De asemenea, fii atent la cantitatea totala de carbohidrati permisa intr-o zi si la modul in care ii imparti in functie de mese. 
 Evita sa mananci in fata televizorului sau a computerului, in timp ce citesti sau esti la volan, pentru ca vei avea tendinta sa mananci mult si nu-ti vei da seama cand esti satul.
 In schimb, tine la indemana cateva gustari sanatoase, cum ar fi cele din lista de mai jos.

Gustari sanatoase care contin mai putin de 5 grame de carbohidrati
  • 15 migdale
  • 3 tulpini de telina si o lingurita cu unt de arahide
  • 5 morcovi tip baby 
  • 5 rosii cherry si o lingurita cu dressing 
  • un ou fiert tare
  • 50 grame de castraveti taiati felii si o lingurita cu dressing
  • 30 de grame de fructe de padure
  • o inghetata dietetica
  • 50 grame de salata verde cu 25 grame castravete stropite cu putin ulei si otet
  • o cana de floricele de porumb (simple, fara grasimi adaugate)
  • 2 biscuiti tip crackers
  • 8 masline verzi
  • 2 linguri cu seminte de dovleac sau susan
  • 60 grame de jeleu de fructe fara zahar
  • un sfert de avocado 

Gustari sanatoase care contin intre 10 si 20 de grame de carbohidrati
  • 30 grame de fructe uscate sau nuci
  • un mar mic sau o portocala mica
  • 3 cani de floricele de porumb (simple, fara grasimi adaugate)
  • 50 grame de branza tip cottage si jumatate de cana cu fructe proaspete
  • 2 rondele de orez si o lingurita de unt de arahide
  • 5 crackers din faina integrala si o felie mica de branza 
  • jumatate de conserva de ton si 4 crackersi
  • o felie de paine integrala si 60 grame de carne de curcan cu putin mustar
  • 80 grame de humus si 130 de grame de legume proaspete (ardei gras, morcovi, broccoli, castravete, telina, conopida)
  • o cana (240 ml) cu supa de pui si taitei, supa de rosii sau supa de legume

Gustari ideale care contin aproximativ 30 de grame de carbohidrati
  • o felie de paine integrala cu o lingurita de unt de arahide si o cana de lapte
  • 180 grame de iaurt degresat cu 100 grame de fructe de padure 
  • o briosa cu o lingurita de margarina cu continut scazut de grasime
  • jumatate de cana de lapte degresat cu jumatate de cana cereale integrale fara zahar
  • o banana medie 

Ardei cu branza la cuptor
 Ingrediente
  • Unt 10g
  • Ardei gras roșu 3 buc.
  • Kaizer (slănină) afumat 2 felii (cubulețe)
  • Ceapă roșie 1 buc (Tocată)
  • Perle de brânză cu smântână sau crema de brânză 360g
  • Brânză telemea de vacă 50g (rasă)
  • O felie pâine integrală de grâu prăjită (30g)
  • Usturoi 3 căței (tocați)
  • Cașcaval/brânză semitare 100g (ras) – opțional
  • Piper 1 linguriță
Mod de preparare
Feliați fiecare ardei în jumătate în lungime, scoateți toate semințele și membrana apoi așezați-le pe o tavă căptușită cu hârtie de copt. 
 Tăiați în cubulețe kaizerul
 Adăugați într-o tigaie antiaderentă  o ligură de  unt la foc mediu și gătiți cubulețele de kaizer până se rumenesc. Se lasă la scurs pe un prosop de hârtie  pentru a absorbi grăsimea.
 Într-un bol mic, se amestecă perlele de brânză/crema de brânză cu brânză telemea rasă. 
 Se adăuga kaizerul/slănina, ceapă tocată mărunt ,usturoiul tocat fin și piper.
 Se macină felia de pâine prăjită într-un robot alimentar până se obține un pesmet și se adaugă peste brânză 
 Se umple fiecare ardei cu amestecul obținut.
 Puteți adaugă cașcaval ras sau brânză semitare deasupra fiecărui ardei umplut cu brânză.
 Coaceti 20 de minute sau până când ardeii s-au înmuiat, adei gras (portocaliu, galben, verde sau roșu), tăiat felii, cu 2 linguri de humus, pastă de fasole boabe sau guaccamole
 Profil utrițional: 110 calorii, 6g de grăsimi, din care 1g de grăsimi saturate, 14g de carbohidrați, 5g de fibre, 120mg de sodiu, 3,6g de proteine.
 Castravete tăiat felii cu 2 linguri de humus sau guaccamole
Profil nutrițional: 115 calorii, 6g de grăsimi, din care 1g de grăsimi saturate, 15g de carbohidrați, 3g de fibre, 120mg de sodiu, 4g de proteine.
 Albușuri fierte, cu felii de țelină crudă
profil nutrițional: 100 de calorii, 0g de grăsimi, 5g de carbohidrați, 3g de fibre, 160mg de sodiu, 12g de proteine.
7 biscuiți din făină integrală cu pastă din boabe de fasole și pătrunjel tocat
Profil nutrițional: 165 de calorii, 6g de grăsimi, din care 0,5g de grăsimi saturate, 25g de carbohidrați, 4g de fibre, 300mg de sodiu, 5g de proteine.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu