Gustarile dintre mesele
principale sunt foarte importante in regimul alimentar al unei persoane cu
diabet pentru ca ajuta la mentinerea senzatiei de satietate si la prevenirea
episoadelor de hipoglicemie. Insa gustarea nu inseamna un baton cu ciocolata sau o
punga cu chipsuri, ci alimente bine alese care sa alunge senzatia de foame fara
a aduce la pachet multe calorii goale si substante care iti fac rau, cum este
zaharul sau grasimile.
Fructele, legumele si cerealele integrale sunt, in
schimb, variante de preferat atunci cand vrei sa iei o gustare, pentru ca au
multe vitamine, minerale, fibre, carbohidrati si nutrienti care aduc
organismului energia de care ai nevoie.
Indiferent de gustarile incluse in planul tau
alimentar, lucrul cel mai important de care trebuie sa tii cont pentru a fi in
forma si a tine sub control glicemia este marimea portiilor.
Daca nu prea stii
sa apreciezi cantitatile de alimente din ochi, foloseste un cantar de
bucatarie, iti va fi de mare folos.
De asemenea, fii atent la cantitatea totala
de carbohidrati permisa intr-o zi si la modul in care ii imparti in functie de
mese.
Evita sa mananci in fata televizorului sau a
computerului, in timp ce citesti sau esti la volan, pentru ca vei avea tendinta
sa mananci mult si nu-ti vei da seama cand esti satul.
In schimb, tine la
indemana cateva gustari sanatoase, cum ar fi cele din lista de mai jos.
Gustari sanatoase care contin mai putin de 5
grame de carbohidrati
- 15 migdale
- 3 tulpini de telina si o lingurita cu unt de arahide
- 5 morcovi tip baby
- 5 rosii cherry si o lingurita cu dressing
- un ou fiert tare
- 50 grame de castraveti taiati felii si o lingurita cu dressing
- 30 de grame de fructe de padure
- o inghetata dietetica
- 50 grame de salata verde cu 25 grame castravete stropite cu putin ulei si otet
- o cana de floricele de porumb (simple, fara grasimi adaugate)
- 2 biscuiti tip crackers
- 8 masline verzi
- 2 linguri cu seminte de dovleac sau susan
- 60 grame de jeleu de fructe fara zahar
- un sfert de avocado
Gustari sanatoase care contin intre 10 si 20 de
grame de carbohidrati
- 30 grame de fructe uscate sau nuci
- un mar mic sau o portocala mica
- 3 cani de floricele de porumb (simple, fara grasimi adaugate)
- 50 grame de branza tip cottage si jumatate de cana cu fructe proaspete
- 2 rondele de orez si o lingurita de unt de arahide
- 5 crackers din faina integrala si o felie mica de branza
- jumatate de conserva de ton si 4 crackersi
- o felie de paine integrala si 60 grame de carne de curcan cu putin mustar
- 80 grame de humus si 130 de grame de legume proaspete (ardei gras, morcovi, broccoli, castravete, telina, conopida)
- o cana (240 ml) cu supa de pui si taitei, supa de rosii sau supa de legume
- o felie de paine integrala cu o lingurita de unt de arahide si o cana de lapte
- 180 grame de iaurt degresat cu 100 grame de fructe de padure
- o briosa cu o lingurita de margarina cu continut scazut de grasime
- jumatate de cana de lapte degresat cu jumatate de cana cereale integrale fara zahar
- o banana medie
Ardei cu branza la
cuptor
Ingrediente- Unt 10g
- Ardei gras roșu 3 buc.
- Kaizer (slănină) afumat 2 felii (cubulețe)
- Ceapă roșie 1 buc (Tocată)
- Perle de brânză cu smântână sau crema de brânză 360g
- Brânză telemea de vacă 50g (rasă)
- O felie pâine integrală de grâu prăjită (30g)
- Usturoi 3 căței (tocați)
- Cașcaval/brânză semitare 100g (ras) – opțional
- Piper 1 linguriță
Mod de preparare
Feliați fiecare ardei în jumătate în lungime, scoateți toate semințele și membrana apoi așezați-le pe o tavă căptușită cu hârtie de copt.
Feliați fiecare ardei în jumătate în lungime, scoateți toate semințele și membrana apoi așezați-le pe o tavă căptușită cu hârtie de copt.
Tăiați în
cubulețe kaizerul
Adăugați într-o tigaie antiaderentă o ligură de unt la foc mediu și gătiți cubulețele de kaizer până se rumenesc. Se lasă la scurs pe un prosop de hârtie pentru a absorbi grăsimea.
Adăugați într-o tigaie antiaderentă o ligură de unt la foc mediu și gătiți cubulețele de kaizer până se rumenesc. Se lasă la scurs pe un prosop de hârtie pentru a absorbi grăsimea.
Într-un bol mic,
se amestecă perlele de brânză/crema de brânză cu brânză telemea rasă.
Se adăuga
kaizerul/slănina, ceapă tocată mărunt ,usturoiul tocat fin și piper.
Se macină
felia de pâine prăjită într-un robot alimentar până se obține un pesmet și se adaugă
peste brânză
Se umple fiecare
ardei cu amestecul obținut.
Puteți adaugă cașcaval ras sau brânză semitare
deasupra fiecărui ardei umplut cu brânză.
Coaceti 20 de minute sau până când
ardeii s-au înmuiat, adei gras (portocaliu,
galben, verde sau roșu), tăiat felii, cu 2 linguri de humus, pastă de fasole
boabe sau guaccamole
Profil utrițional: 110
calorii, 6g de grăsimi, din care 1g de grăsimi saturate, 14g de carbohidrați,
5g de fibre, 120mg de sodiu, 3,6g de proteine.
Castravete tăiat
felii cu 2 linguri de humus sau guaccamole
Profil nutrițional: 115 calorii, 6g de grăsimi, din care 1g de grăsimi saturate, 15g de carbohidrați, 3g de fibre, 120mg de sodiu, 4g de proteine.
Albușuri fierte, cu felii de țelină crudă
profil nutrițional: 100 de calorii, 0g de grăsimi, 5g de carbohidrați, 3g de fibre, 160mg de sodiu, 12g de proteine.
7 biscuiți din făină integrală cu pastă din boabe de fasole și pătrunjel tocat
Profil nutrițional: 165 de calorii, 6g de grăsimi, din care 0,5g de grăsimi saturate, 25g de carbohidrați, 4g de fibre, 300mg de sodiu, 5g de proteine.
Profil nutrițional: 115 calorii, 6g de grăsimi, din care 1g de grăsimi saturate, 15g de carbohidrați, 3g de fibre, 120mg de sodiu, 4g de proteine.
Albușuri fierte, cu felii de țelină crudă
profil nutrițional: 100 de calorii, 0g de grăsimi, 5g de carbohidrați, 3g de fibre, 160mg de sodiu, 12g de proteine.
7 biscuiți din făină integrală cu pastă din boabe de fasole și pătrunjel tocat
Profil nutrițional: 165 de calorii, 6g de grăsimi, din care 0,5g de grăsimi saturate, 25g de carbohidrați, 4g de fibre, 300mg de sodiu, 5g de proteine.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu