Piftia

 CEL MAI DIETETIC Preparat

“Dacă deunăzi am povestit despre “bomba calorică” din salata de boeuf, astăzi suntem în cealaltă extremă: piftia este produsul hipocaloric al Sarbatorilor, cel mai dietetic preparat făcut din porc… sau din curcan.
Ce e piftia?
O carne fiartă cu usturoi, un fel de rasol consumat cu tot cu zeamă/supă. Doar ca la piftie nu folosim bucati nobile de carne, ci părțile de categoria a 2-a: picioare, urechi de porc sau tacâmuri de curcan. Important este sa aibă zgârciuri, oase și șorici, adică multă gelatină și puțină carne.

Nici grasime nu prea avem in piftie, iar puțina care exista se ridica la suprafată (ca la ciorbă) si poate fi indepartată dupa ce se încheagă/întărește. Prin urmare puftia are sub 3% grasime, aproape 5% proteine (si mult colagen) totul cu numai 30cal/100
Daca nici asta nu e preparat dietetic, ce sa zic!?! Suplimentar se potriveste si in dietele proteice, pentru ca nu contine glucide, iar faptul ca e fiert îl face usor de digerat. Zeama întărită sub forma de gelatină e bogata în colagen si concentrată în calciu cu bioeficiență maximă, deci piftia poate deveni preparatul ideal pentru osteoporoza si probleme articulare.
Cât despre siluetă nicio grijă, chiar dacă o mâncați cu o felie de pâine, tot “de slăbit” se cheamă că este, conchide nutriționista pe Instagram.
Reteta #2 de piftie
Ingrediente: 1, 5 kg rasol de porc 1 picior de porc cozi de porc afumate 1 ureche de porc carne macră de porc sare piper boabe 1 ceapă 1 păstârnac 1 rădăcină pătrunjel 1 țelină 1 morcov
Mod de preparare
Se spală bine carnea și se curăță sau se pârlește dacă are păr, apoi se lasă în apă rece o oră. După o oră, se spală carnea cu apă călduță și se pune la foc într-o oală cu apă și ceapa, păstârnacul, pătrunjelul și țelina. Se adaugă boabe de piper și se lasă la foc potrivit pânî când totul este fiert și carnea se desprinde ușor de pe oase. Carnea se taie și șoriciul la fel. În zeama unde a fiert carnea se pune usturoi pisat, apoi se lasă cu capac.
Treci toată zeama printr-o sită și pui în fiecare castronaș sau bol carne macră, bucăți de șorici, de ureche și din toate câte ai pus la fiert.  Se adaugă apoi zeama și se lasă la rece în balcon. După ce s-a închegat bine de tot, se poate pune la frigider. Se servește piftia ca aperitiv.
Dacă vrei, poți pune în boluri și câteva legume precum morcov, pentru un aspect mai interesant. Unele gospodine adaugă și o frunză de pătrunjel deasupra, apoi pun zeama foarte clară, astfel încât să rămână frunzulița verde care se întrezărește în gelatină.
Odinioară adoram cum pregătea bunica piftia și întotdeauna ascultam de învățăturile-sfaturile ei, ea m-a învățat cum să prepar un adevărat PIFTIE, nu o zeamă fara prea mult gust! Gătesc întotdeauna aceasta reteta într-o oală de 12 litri.
Rețeta de piftie a bunicii mele
Pentru o bună gelatină cumpăr picioare de vită și/sau de porc, odată am încercat să gătesc cu un cap întreg de porc, se poate folosi și coada de vită.
Pentru consistență, adaug trei pulpe mari de curcan sau o bucata de carne de porc.
Acopăr picioarele de porc cu apă, las să fiarbă bine, spumeg, și las să fiarba la foc mic timp de 4-5 ore, adăugând câteva morcovi întregi și ceapă în coajă.
Mai aproape de final, scot morcovul și ceapa, adaug sare, boabe de piper, frunze de dafin.
Las să dea în clocot, apoi pun din nou la foc mic, acopar cu capac și las sa fiarba pentru cateva ore.
Am un aragaz bun, o oală cu fund gros si de obicei o las la fiert cam 6-8 ore – dar la un foc foarte lent.
Cand a expirat timpul, opresc aragazul iar apoi scot carnea și oasele pe care le desfac într-un bol, pentru a se răci și a le sorta.
Apoi, punem carnea tăiată, usturoiul ras în castroane (caserole), turnăm peste supa strecurata, amestecăm și punem la rece să se întărească.
Grăsimea NU o îndepărtez imediat, doar înainte de a mânca, acum se va solidifica deasupra și „sigilează” piftia, prelungindu-i prospețimea.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu