Craciun si Anul nou

 Meniu de Craciun si Anul Nou pentru persoanele care sufera de diabet

Preparatele traditionale, precum sarmalele, caltabosul, friptura de porc sau cozonacul, nu este strict interzis sa le consumi. Ideea de baza este sa mananaci cantitati mici din fiecare.
 Este de la sine inteles ca la desert nu trebuie consumate dulciurile cu creme sau cele insiropate.
Iata cateva sugestii!
1.                     Mananca in loc de friptura de porc o friptura de curcan . In general, pieptul de pasare este plin de nutrimente si mult mai putin periculos din punctul de vedere al continutului de grasimi, asa ca le este recomandat persoanelor diabetice si celor cardiace.
2.                    Evita umpluturile grase, bazate pe carne de porc. Sarmalele pot contine un mix de carne de vita si porc si se poate folosi mai mult orez pentru a mai reduce din cantitatea de grasimi.
3.                    Consuma foarte putina salata boeuf, dar mananca cat mai multe salate fresh, din legume proaspete, care ofera senzatia de satietate mai repede si echilibreaza efectul preparatelor grase.
4.                     Renunta la prajire si adopta metode de gatire mai sanatoase: fierbere, preparare la aburi, la grill, coacere etc. Cartofii si alte legume sunt la fel de savuroase si daca nu sunt imbibate in ulei! 
5.                    Foloseste, pe cat posibil, lactate degresate in locul celor integrale si indulcitori naturali in locul zaharului din retete (de exemplu stevie).
6.                    La desert, mananca o bucatica mica de cozonac si eventual un fruct, apoi iesi la o plimbare pentru a ajuta digestia si a micsora glicemia.

Un meniu de Craciun pentru persoanele diabetice nu exclude preparatele traditionale, insa impune restrictii referitoare la cantitate. Atata timp cat mananci putine grasimi, nu bei alcool mult si nu cazi prada tentatiilor de la desert, te poti bucura si tu de bunatatile de pe masa si de atmosfera festiva!
 Chifle cu spanac si sunca
Iata o reteta rapida si sanatosa care se prepara in doar 10 de minute. 
Ingrediente pentru 4 portii:
• 2 chifle din faina integrala, taiate pe orizontala
• 4 linguri de spanac congelat sau prefiert taiat si scurs
• 6 linguri cu sos de pizza
• 60 g de sunca cu continut redus de sare
• 60 g de branza proaspata
Mod de preparare: scobeste jumatatile de briose si umple spatiul cu cate o lingura de spanac, o lingura si jumatate de sos de pizza, bucati de sunca si branza. Introdu la cuptorul preincalzit pentru 8 minute sau pana cand branza capata o crusta aurie. 
Valori nutritionale pentru o portie: 130 calorii, 17 g carbohidrati, 10 g proteine, 1.5 grame grasimi saturate, 3 g fibre, 15 mg colesterol, 475 mg sare, 230 mg potasiu. 
 Chiftelute de curcan
 Informatii nutritionale: 183 calorii, 12g carbohidrati, 31g proteine, 3g grasimi
Ingrediente
  • 550g de curcan
  • 100g spanac proaspat sau congelat
  • jumatate de cana de ovaz
  • 2 albusuri de ou
  • 2 bastoane de telina
  • 3 catei de usturoi
  • jumatate de ardei verde
  • jumatate de ceapa rosie
  • jumatate de ceasca de patrunjel
  • jumatate de lingurita de chimen
  • 1 lingurita de praf de mustar
  • 1 lingurita de cimbru
  • 1 lingurita de curcuma
  • jumatate de lingurita de ardei iute
  • 1 llingurita de sare
  • putin piper

Instructiuni
Preincalzeste cuptorul la 175 C.
Taie ceapa, usturoiul si telina foarte fin si pune-le intr-un vas mare.
Adauga curcanul, albusurile, ovazul si condimentele in vas si amesteca bine.
Toaca spanacul, ardeii verzi si patrunjelul.
Adauga legumele in vas si amesteca.
Pune hartie pergament pe tava de copt.
Fa bile din amestecul de curcan si pune-le in tava.
Pune-le la cuptor pentru 25 de minute, sau pana cand sunt gata.

 Mod de preparare
Se toaca spanacul daca e congetal si se amesteca cu ouale, se face ca  o pasta.
Se ia o folie de hartie pt copt si se unge bine cu unt,dupa care se intinde spanacul pasta apoi se pune cascavalul ras si se da tava la cuptor aproximativ 15 minute pana se topeste bine cascacvalul (sa nu se rumeneasac,ci doar sa se topesca bine) cand e gata se scoate si se lasa la racit.
Cand foaia de spanac e rece se unge bine cu crema de branza apoi se pun feliute de sunca, din nou crema de branza ,dupa care cu ajutorul hartiei de copt se ruleaza cat de cat stans.Se transfera pe o folie transparenta, se stange bine apoi se pune pe o folie de aluminiu si aceasta se strange bine dupa care se da rulada la rece pana a doua zi.
Se taie feliute de 1-1,5 cm si se servesc ca si aperitiv sau langa o friptura
 
Meniuri de sarbatori
 Mesele de sarbatori si traditiile legate de masa de Craciun ori masa de Revelion nu trebuie neaparat sa iti dea peste cap echilibrul pe care il mentii in ceea ce priveste regimul pentru diabet.
Preparatele traditionale, precum sarmalele, caltabosul, friptura de porc sau cozonacul, nu este strict interzis sa le consumi. Ideea de baza este sa mananaci cantitati mici din fiecare.
 Este de la sine inteles ca la desert nu trebuie consumate dulciurile cu creme sau cele insiropate.

Iata cateva sugestii!

1                   Mananca in loc de friptura de porc o friptura de curcan . In general, pieptul de pasare este plin de nutrimente si mult mai putin periculos din punctul de vedere al continutului de grasimi, asa ca le este recomandat persoanelor diabetice si celor cardiace. 
2.                    Evita umpluturile grase, bazate pe carne de porc. Sarmalele pot contine un mix de carne de vita si porc si se poate folosi mai mult orez pentru a mai reduce din cantitatea de grasimi.
3                    Consuma foarte putina salata boeuf, dar mananca cat mai multe salate fresh, din legume proaspete, care ofera senzatia de satietate mai repede si echilibreaza efectul preparatelor grase.
4.                Renunta la prajire si adopta metode de gatire mai sanatoase: fierbere, preparare la aburi, la grill, coacere etc. Cartofii si alte legume sunt la fel de savuroase si daca nu sunt imbibate in ulei!
5               5. Foloseste, pe cat posibil, lactate degresate in locul celor integrale si indulcitori naturali in locul zaharului din retete (de exemplu stevie).
6.                La desert, mananca o bucatica mica de cozonac si eventual un fruct, apoi iesi la o plimbare pentru a ajuta digestia si a micsora glicemia.
7.                Incearca sa nu bei alcool in exces. Alcoolul reduce glicemia, prin urmare creste riscul sa ai un episod de hipoglicemie (adica glicemia ta poate sa scada periculos de mult).

Potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Universitatea Ben Gurion din Neghev (Israel), un pahar de vin roșu la cină îmbunătățește sănătatea cardiovasculară a persoanelor care suferă de diabet de tip 2.
„Vinul roșu este benefic pentru metabolism, în principal fiindcă ameliorează sensibil profilul lipidic, mărind colesterolul bun (HDL) și reducând raportul dintre colesterolul total și cel HDL”, arată autorii studiului.

 Retete sanatoase pentru toata familia
 Sarmalele sunt preparatele care nu ar trebui sa lipseasca din meniul pregatit pentru masa de Craciun.
Ingrediente
  • 1 kg varza acra
  • 500 g carne de viata cu porc tocata
  • 1 ceapa potrivita
  • 1 ceasa de orez
  • 500 ml bors
  • 1 lingura pasta de tomate
  • sare
  • piper 
Mod de preparare
Varza se taie de cotoare dupa ce se desfac foile.
Intr-o craticioara cu putin ulei se caleste putin ceapa, se adauga orezul si se tine la foc aproximativ 5-7 minute.
 Dupa aceea se amesteca bine cu carnea tocata. Se adauga sare si piper dupa gust.
Carnea se pune pe foile de varza (acestea ar trebui sa fie de marimea unei palme) si se infasoara formandu-se sarmale.
In cratita in care urmeaza sa se puna sarmalele se pune varza tocata fin si apoi se aseaza si sarmalele in cratita. Se pune apa peste ele, suficienta cat sa le acopere.
Se baga la cuptor.
Se servesc calde. Sunt excelente pentru sarbatori.
 
Toba
Ingrediente
  • ½ kg carne de porc cat mai slaba
  • 1 picior de porc
  • 1 kg carne de la capatana
  • 60 g gelatina
  • 2 cepe mici
  • o ureche de porc
  • o frunza de dafin
  • usturoi
  • sare

Mod de preparare
Carnea, piciorul si urechea se pun la fiert in apa (trebuie sa fie o cantitate potrivita pentru acestea, astfel incat sa fiarba).
Se lasa sa fiarba si de fiecare data cand se formeaza spuma aceasta trebuie sa fie indepartata.
Cand inca nu a fiert complet se adauga cele doua cepe, sare si eventual o frunza de dafin.
Dupa ce fierbe foarte bine, carnea se scoate, dar piciorul si urechea se mai lasa sa fiarba pana este moale soriciul.
Gelatina se tine in apa rece si se tine acolo pana se umfla.
Zeama obtinuta in urma fierberii carnii se strecoara si se degreseaza. In zeama se pune si gelatina care se amesteca pana se dizolva. Se pune si sare dupa gust si de asemenea, si zeama de o capatana de usuturoi;acesta trebuie sa fie bine pisat.
Zeama se pune intr-un castron mare si in aceasta se pune si carnea taiata in mici bucatele.
Se tine la frigider si se poate servi.
Este o toba excelenta, dar nu se poate tine timp indelungat.

 Friptura de curcan in vin

Ingrediente:
– 1 pulpa superioara de curcan
– mustar
– unt
– 1 ceapa
– 1 ardei gras rosu
– usturoi
– 2 pahare de vin rosu
– 1 crenguta de cimbru
– 1 rosie
– 1 dovlecel mic
– cateva fire de patrunjel
– sare, piper, cimbru, paprika
– 2 cuburi/lingurite de concentrat de pui

Mod de preparare:

Pentru inceput, alinta pulpa de curcan cu mustarul cremos, apoi presara sarea, piperul, cimbrul, paprika si concentratul de pui. Intr-o tigaie pune untul la incins si perpeleste putin carnita de curcan, si pe o parte, si pe alta. Intr-o tava mai adanca fa un pat din solzi de ceapa, usturoi maruntit, cubulete de ardei gras, rosie si felii de dovlecel si lasa pulpa de curcan sa se odihneasca la cuptor pret de 1 ora si jumatate, nu inainte de a o innobila cu vin. Preparatul final este deosebit de gustos si poate fi servit alaturi de o garnitura de orez salbatic ori o salata proaspata.

 Friptura de vita cu hrean, o reteta usoara si sanatoasa pentru Craciun
Ingrediente:
  • patru felii de cotlet de vita;
  •  doua linguri de hrean ras;
  •  o lingura de otet de mere;
  •  doua linguri de suc de lamaie;
  •  o lingura de margarina vegetala;
  •  o lingura de ulei de masline;
  •  trei linguri de sare grunjoasa;
  •  sare de masa, piper si cimbru dupa gust.

Preparare:

Mai intai, incalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius. Dupa aceea, poti trece la pregatirea fripturii. Pune sare grunjoasa si piper pe ambele parti ale bucatilor de carne si lasa-le timp de 15 minute sa se fragezeasca. Dupa aceea, pune uleiul vegetal intr-o tigaie, iar cand acesta s-a incins, adauga feliile de carne. Lasa-le sa se faca timp de doua-trei minute pe fiecare parte, pana cand observi ca isi schimba aspectul. In continuare, scurge carnea de grasimea din tigaie si unge-o cu untul si cu cimbrul maruntit. Adauga apa si pune-o intr-o tava la cuptor, pe gratarul aflat la nivelul inferior. Lasa friptura la foc mic pana cand este patrunsa pe ambele parti. Intre timp, pregateste dressing-ul, amestecand hreanul, sucul de lamaie, otetul de mere, sarea si piperul. Cand friptura este gata, serveste-o cu acest sos si te vei putea bucura de o mancare usoara de Craciun.
Friptura de vita cu hrean poate fi servita cu o garnitura de legume, in functie de preferinte

 Limba cu masline

Ingrediente:
  • 3-4 bucati limba
  • o ceapa
  • 2 linguri ulei de masline
  • o cana vin alb
  • 500 grame rosii
  • 2-3 felii lamaie
  • o lingurita mustar
  • boabe de piper
  • o foaie de dafin
  • 30-40 masline fara samburi
  • o lingura faina
Mod de preparare:
Se fiebe limba cu un praf de sare aproximativ 2 ore(pana se desprinde usor pielita de pe ea).Calduta se curata de pielita si se taie felii.
Separat se caleste ceapa, data prin razatoare in prealabil,se stinge cu zeama in care a fiert limba(1 litru),se adauga rosiile si toate celelalte ingredinte(limba,rosiile,maslinele,mustarul,feliile de lamaie fara coaja alba care este amara,piperul,foaia de dafin si vinul alb.
Se introduce cratita la cuptor pana se ridica uleiul deasupra.

Curcan cu masline

Ingrdiente:
  • 1 kg de carne de curcan
  • 100 ml ulei de masline
  • 2 morcovi potriviti
  • 60 g bulion
  • 100 g masline
  • 100 ml de vin
  • 30 g faina
  • 100 g ceapa
  • 1 telina
  • piper
  • sare

Mod de preparare:

Carnea de curcan se taie in bucatele si se prajesc intr-o craticioara cu putin ulei. Carnea se scoate si in cratitia se pune ceapa, telina si mercovul taiate in felii. Se lasa pe foc pana se rumnesc putin .Se pune faina si bulion si apoi se adauga apa si vin. Si boabe de piper si se lasa pe foc in continuare timp de o jumatate de ora.
Compozitia din craticioara se strecoara peste curcan si se fierb impreuna pana se fragezeste carnea.
Maslinele trebuie sa fie bine spalate si fierte. Se adauga apoi peste carnea de curcan cat inca aceasta mai fierbe. Se mai lasa pe foc cateva minute.
Se serveste cald si se pune sare in functie de gust.
Carnea de curcan se taie in bucatele si se prajesc intr-o craticioara cu putin ulei. Carnea se scoate si in cratitia se pune ceapa, telina si mercovul taiate in felii. Se lasa pe foc pana se rumnesc putin .Se pune faina si bulion si apoi se adauga apa si vin. Si boabe de piper si se lasa pe foc in continuare timp de o jumatate de ora.
Compozitia din craticioara se strecoara peste curcan si se fierb impreuna pana se fragezeste carnea.
Maslinele trebuie sa fie bine spalate si fierte. Se adauga apoi peste carnea de curcan cat inca aceasta mai fierbe. Se mai lasa pe foc cateva minute.
Se serveste cald si se pune sare in functie de gust.

 Chiftelute de peste – reteta de Craciun

Ingrediente:
– 2 bucati de file de peste
– 1 ou 
– 2-3 fire de patrunjel 
– 1 felie de paine
– lapte
– 1 lingura cu pesmet
– 1 ceapa mica, tocata
– faina alba
– sare, piper
– ulei de bambus pentru prajit

Mod de preparare:
Fierbe bine pestele, apoi paseaza-l cu furculita. Adauga oul, patrunjelul tocat marunt, miezul de paine imbaiat in lapte, cubuletele de ceapa, pesmetul si condimenteaza dupa gust.Tavaleste mingiutele de carne prin faina si da-le la prajit in baie de ulei. Se servesc cu orez, sos de soia si pofta multa!

 Salata de icre.
O modalitate diferita si rapida de a prepara o salata de icre.
Ingrediente:
3 linguri pasta de icre sarate
 zeama de lamaie
 1 ½ cana de ulei

Mod de preparare
Pasta de icre se amesteca si se adauga cate putin uleiul si zeama de la o lamaie. Cand compozitia a luat o consistenta puteti potrivi gustul in functie de preferinte.
Salata se serveste rece, se poate intinde pe paine si orna cu masline si patrunjel.

 Reteta de salata de cruditati pentru Craciun

Ingrediente: 
  •  4 morcovi 
  •  o telina mare
  •  5 mere 
  •  doua oua 
  •  300 g ulei 
  •  lamaie 
  •  mustar 
  •  piper 
  •  sare

Mod de preparare:
Da morcovii si telina pe razatoarea de parmezan si taie merele julien. Din  galbenusuri, ulei, zeama de lamaie, mustar, piper si sare prepara o maioneza cremoasa pe care o vei amesteca mixului de legume si mar. Serveste salata de cruditati pe felii de paine prajita. 

 Caltabos de casa
Ingrediente:
1 ficat de porc
500-700 g carne de porc
o bucata slanina afumata
2 cepe medii
intestine pentru umplut
inima sau alte organe (optional)
foi de dafin
ienibahar
sare piper
Mod de preparare:
Spala bine toate organele si carnea, apoi pune-le la fiert la foc mic intr-o oala incapatoare cu sarea si condimentele.
Spumeaza de mai multe ori apa, apoi adauga si ceapa data in jumatati. Dupa ce carnea a fiert, scoate-o sa se raceasca.
Trece carnea si ceapa prin masina de tocat, de 2 ori daca e nevoie, apoi adauga din apa in care a fiert carnea in tocatura, incat sa obtii o pasta cremoasa.
In matele spalate foarte bine, pune compozitia si leaga matul la ambele capete. Fierbe lebarul pentru inca 20 minute, nu inainte de a intepa matul din loc in loc, pentru a iesi aerul.
Dupa fierbere, se lasa sa se raceasca si se da la frigider.
 
Sarmale cu soia.
Ingrediente

  • varza murata
  • 2 pungi soia felii
  • 4 cepe mari
  • 1 morcov
  • 1 cana de orez
  • 1 cana cu vin alb
  • bulion sau suc de rosii.
  • cimbru
  • piper
  • boia
  • frunze de dafin.
  • 50 ml ulei
  • apa

Mod de preparare
Mai intai se spala varza si daca este prea sarata se tine 2-3 ore in apa rece. Feliile de soia se fierb 15 minute in apa in care am adaugat.
Cand s-au fiert se scot intr-o strecuratoare ,se preseaza sa iasa toata apa si cand se racesc se trec prin masina de tocat.
Ceapa se taie cubulete iar morcovul se da pe razatoarea mica
Intr-o cratita se pun cca 50 ml ulei .Cand se incinge, adaugam ceapa pe care o lasam cateva minute sa se inmoaie pana adaugam morcovul.
 Dupa 5 minute se pune orezul care a fost spalat in apa rece si se calesc impreuna.
Se adauga o cana cu apa, piper, cimbru si boia. Cand apa scade ,se da deoparte si se lasa la racit.
Intre timp pregatim frunzele de varza.
 Peste soia data prin masina de tocat se pune compozitia de orez si se amesteca bine. Daca mai este nevoie mai adaugam condimente.
 Se ruleaza sarmalele si se pun intr-o cratita pe fundul careia am pus varza tocata si frunze de dafin.
Se presara si printre sarmale condimente, deasupra punem frunze de varza, se adauga o cana cu vin, ulei, si completam cu apa cat sa acopere sarmalele. Se introduc direct in cuptor la foc mic, cca 4 ore. Se mai adauga din cand in cand apa.
Cu o jumatate de ora inainte sa oprim focul se adauga bulion sau suc de rosii, dupa preferinta.

 Retete de aperitive pentru Craciun si Anul Nou (Revelion)

 Mesele festive ale românilor debutează cu sărățele sau saleuri și un păhărel de țuică. Aceste sărățele cu smântână, brânză, unt sau untură se prepară foarte ușor și sunt extrem de fragede și de gustoase.

 Sărățele cu smântână, brânză, unt sau untură - saleuri foietate pătrate, fragede și rapide.

Ingrediente
  • 500 g făină
  • 1 linguriță zahăr
  • 50 ml lapte călduț
  • 25 g drojdie proaspată sau 7 g uscată
  • 200 g untură de porc sau 280 g unt
  • 100 g smântână
  • 2 gălbenușuri
  • 20 g sare
  • 75 g brânză rasă (cașcaval simplu, afumat)
  • În plus:
  • 1 ou pentru uns
  • putina boia dulce (paprika)
  • seminte de chimen, mac, susan (la alegere)
Preparare
În castronul robotului am pus făina. Am făcut o adâncitură în ea și am sfărâmat drojdia. Am turnat laptele călduț și am pus o linguriță de zahăr. Am așteptat 5 minute să se activeze drojdia (să facă spumă). Apoi am adăugat gălbenușurile, smântâna și untul moale sau untura (poate fi mix din cele două). Sarea am presărat-o la marginea castronului ca să fie cât mai departe de drojdie. Cantitatea de sare este foarte importantă deoarece avem nevoie de 4% sare față de făină.
Am mixat totul 2-3 minute cu robotul (se poate frământa și cu mâna). Am obținut un aluat moale și neted, deloc lipicios, pe care l-am învelit în plastic și l-am dat la frigider pentru 30 de minute. Are nevoie de relaxare și nu ne dorim să dospească prea mult.
Am ras brânza pe răzătoarea cu ochiuri mici.
Am scos aluatul din frigider și l-am desfoliat. Este moale și nelipicios.
Am înfăinat foarte puțin blatul de lucru și sucitorul și am întins aluatul în foaie subțire de 2-3 mm. Deasupra ei am distribuit tot cașcavalul ras.
Am împărțit imaginar foaia în 3 (pe verticală) și am adus treimile laterale (stangă și dreaptă) peste treimea din mijloc. A rezultat un dreptunghi lung pe care l-am pliat din nou prin aducerea treimilor de jos și sus peste cea din mijloc. Gata! Am obținut un pachet pătrat de aluat foietat de sărățele pe care l-am acoperit cu folie de plastic și l-am lăsat 15 minute la odinhit pe masa de lucru.
Am întins ușor pătratul de aluat până am obținut o grosime de cca. 1 cm. Am bătut un ou întreg cu puțină sare și un strop de boia dulce (dă culoare faină la copt!) și am pensulat aluatul cu acest mix. Întotdeauna ung aluatul cu ou înainte de a decupa sărățele pentru că e mult mai simplu și nu-mi curge oul între ele.
Cu un cuțit bine ascuțit am tăiat pătrate cu latura de cca. 2,5 cm. Folosiți cu încredere un liniar (riglă) pentru a obține sărățele egale! Apoi le-am presărat cu nelipsitul chimen ardelenesc.
Rând pe rând am așezat aceste sărățele cu smântână în tăvi tapetate cu hârtie de copt. Le-am pus cu distanță între ele pentru că vor crește la coacere.
Am preîncins cuptorul la 180 C treapta medie spre înaltă la cele cu gaz.
 Am copt aceste sărățele cu smântână și brânză timp de 20-25 de minute.
Sărățelele trebuie să fie rumene și apetisante (nu palide și crude), bine crescute.

 Pizza melcișori cu șuncă, brânză și sos aromat de roșii

Ingrediente

Pentru aluat:
  • 550 g făină 000
  • 15 g drojdie proaspătă sau 5 g uscata
  • 20 ml ulei de măsline
  • 15 g zahăr
  • 15 g sare
  • 350 ml apă călduță
Pentru topping:
  • 100 g șuncă presată
  • 100 g bacon
  • 200 g sos de roșii (passata groasă)
  • 200 g cașcaval ras, mozzarella rasă sau mix din cele două
  • opțional: ciuperci feliate subțire, boabe de porumb, felii fine de ceapă, măsline etc
  • condimente pentru pizza (busuioc uscat, oregano uscat)
  • 2-3 linguri ulei de măsline
Preparare
 Am început cu cântărirea exactă a ingredientelor
Pentru aluat am turnat întâi apa într-un bol încăpător în care am adăugat zahărul, drojdia și vreo 5 linguri de făină (din cele 550 g deja cântărite).
Am omogenizat totul și am așteptat 10 minute.
 Apoi am adăugat uleiul de măsline, sarea și restul de făina în 2-3 tranșe. Am  amestecat la început cu o spatulă și apoi am frământat aluatul cu mâna, până ce s-a omogenizat bine.
Am pus totul la dospit în același vas, dar acoperit cu o pungă.
Dospirea poate dura între 45-75 de minute (în funcție de cât de temperatura ambientală).
Am răsturnat aluatul pe masa de lucru dată cu făină și sucitoarea am întins frumos și uniform aluatul astfel încât să fie de circa 30×40 cm.
Am uns foaia de aluat cu sosul de roșii, am stropit totul cu un pic de ulei de măsline și am presărat condimentele (busuioc și oregano uscate
Peste sosul de roșii am presărat cașcavalul ras, am așezat feliile de șuncă și baconul cubulețe dar puteți pune și ciuperci, porumb, ceapă, măsline sau ceea ce vă place mai mult.
Pornim și cuptorul la 180°C, funcția sus+jos la cuptoarele electrice sau treapta medie la cuptoarele pe gaz!
Am  rulat frumos aluatul și am tăiat cu grijă și cu mare atenție, felii groase de cca. 3 cm.
Apoi am tapetat o tavă cu hârtie de copt și am așezat cu grijă melcișorii.
Am introdus eu tava în cuptorul preîncins la 180 C și am copt pizza melcișori pentru 25 de minute. Gata!

 Ouă umplute - 6 rețete – simple
Pun ouăle la fiert în apă rece cu o linguriță de sare (aceasta ajută coagularea albușului în cazul în care crapă coaja).
Așez oala sau cratița pe foc mediu și aștept ca totul să ajungă la fierbere. Din momentul în care ouăle încep să fiarbă cronometrez 7 minute.
Când s-a scurs acest timp opresc imediat focul și arunc apa clocotită la chiuvetă. Dau drumul la apă foarte rece și las cratița cu ouăle fierte în chiuvetă pentru 1-2 minute sub jet de apă. Le las așa cel puțin 30 de minute până ce se răcesc bine de tot. Această operațiune de fierbere și răcire a ouălor se poate face și cu o zi în avans.
După răcirea completa decojesc cu grijă ouăle fierte.
Tăierea ouălor fierte pentru umplut se poate face atât pe lung cât și pe lat (la „ecuator”) – acestea din urmă sunt ca niște butoiașe care ocupă mai puțin loc pe platou.
Apoi scot cu grijă gălbenușurile pe care le mut într-un castron. Acestea se pot fie da prin sită fină (cu dosul lingurii) fie se pot procesa cu blenderul de mână. Ideea e să obținem o pastă cât mai fină de gălbenuș fiert (fără cocoloașe).
Cantitățile din fiecare rețetă sunt pentru 5 ouă fierte din care ies 10 jumătăți de ouă umplute.
 Ouă umplute clasice (cu maioneză)
  • 5 ouă fierte
  • 125 g gălbenuș (scos din ouăle fierte)
  • 125 g maioneză dietetică cu iaurt (vezi reteta de mai jos)
  • sare, piper negru proaspăt măcinat
Am amestecat gălbenușurile fierte și pasate (scoase din ouă) cu maioneza și am gustat de sare.
Decoruri: verdeață, felii de măsline negre sau vrezi, icre negre sau roșii, bucățele de somon afumat, fieluri de sardine din conservă etc.

 Ouă umplute cu gălbenuș și unt cu muștar (fără maioneză)

  • 5 ouă fierte pentru umplut
  • 125 g gălbenuș (scos din ouăle fierte)
  • alte 2 ouă fierte întregi (cca. 120 g)
  • 40 g unt moale (la temperatura camerei)
  • 1 linguriță cu vârf de muștar de calitate (Dijon fin sau cu boabe)
  • sare, piper
Am toate ingredientele: gălbenușurile fierte scoase din ouăle pentru umplut, ouăle fierte separat (întregi), muștarul și untul moale, sare și piper. Am mixat totul până ce am obținut o pastă fină.
Decoruri: verdeață, felii de măsline negre sau vrezi, icre negre sau roșii, bucățele de somon afumat, fieluri de sardine din conservă etc.
Am dat crema la rece 1 oră ca să se întărească untul din ea. Apoi am decorat jumătațile de ou scobite cu ea.
 Le-am ornat cu felii de măsline) sau cu fâșii de somon afumat și pătrunjel verde.

 Ouă umplute cu brânză (caș, telemea, burduf)
  • 5 ouă fierte
  • 125 g gălbenuș (scos din ouăle fierte)
  • 75 g brânză de vaci dulce (grasă și scursă de zer)
  • 50 g caș sărat sau telemea mai moale
  • 50 g unt moale (la temperatura camerei)
  • cepșoară verde tocată
  • sare după gust
Am ales să amestec gălbenușul fiert din ouă cu unt moale, puțină brânză de vaci și niște caș sărat. La fel de bine puteți alege o telemea mai moale sau o brânză frământată tip burduf (mai picantă).
Am mixat toate ingredientele până ce am obținut o cremă fină. La finala am gustat de sare
Decor: chipsuri din mușchi file afumat, măsline, ardei colorați, un praf de boia dulce etc
 
Ouă umplute cu pate de ficat:
  • 5 ouă fierte
  • 125 g gălbenuș (scos din ouăle fierte)
  • 125 g pate de ficat (lebăr sau din conservă)
  • 25 g ceapă tocată fin
  • 25 g unt moale
  • sare, piper negru proaspăt măcinat
Pentru a face umplutura ouălor am mixat pateul de ficat cu puțin unt și cu ceapa tocată foarte fin. Am amestecat totul cu gălbenușul fiert scos din ouă (pasat fin). Am asezonat cu sare și cu mult piper negru proaspăt măcinat. Piperul merge bine cu ficatul!
Decor: verdețuri (mărar, pătrunjel), un praf de boia dulce, castraveciori murați etc

 Ouă umplute cu pastă de pește
  • 5 ouă fierte
  • 125 g gălbenuș (scos din ouăle fierte)
  • 150 g pește din conservă (ton, sadine, anșoa) sau somon afumat
  • 85 g unt moale (la temperatura camerei) pentru ton sau anșoa respectiv 100 g cremă de brânză pentru somon afumat
  • 15 g ceapă tocată mărunt (pentru anșoa sau ton - NU și la somon)
  • câțiva stropi de zeamă de lămâie
  • sare, piper
Ouăle umplute cu pastă de pește sunt foarte delicate și fine. În cazul în care apelați la ton sau sardine (anșoa) din conservă atunci vă recomand varianta cu unt moale și ceapă tocată fin.
Mixăm cu blenderul ingredientele. Practic am mixat gălbenușul fiert de la ouă cu bucățele de somon afumat și cremă de brânză.
La final se asezonează cu sare, piper și câțiva stropi de zeamă de lămâie (după gust). Merge și un pic de coajă rasă de lămâie în această combinație precum și cepșoară verde tocată mărunt.
Decor: fire de verdeață, cepșoară, capere marinate etc.
 
Ouă umplute cu cremă de avocado
  • 5 ouă fierte
  • 125 g gălbenuș (scos din ouăle fierte)
  • 100 g pulpă (miez) de avocado
  • 75 g cremă de brânză (Philadelphia, Almette sau similare)
  • 1 cățel de usturoi
  • ½ linguriță de zeamă de lămâie
  • sare, piper.
Dacă mixăm avocado cu crema de brânză, puțin usturoi și gălbenușurile de ou fierte vom obține o umplutură grozavă pentru ouă! Neapărat trebuie pusă zeamă de lămâie cu rol antioxidant altfel avocado se va innegri.
Un strop de sare și piper puse la final vor desăvârși gustul acesteia.
Decor: verdeață tocată, somon afumat, icre roșii sau negre, felii subțiri de ridiche etc

 Pogăcele cu cartofi și cașcaval

Ingrediente
Pentru aluat:
  • 550 g făină
  • 360 g apă
  • 7 g drojdie uscată sau 25 g drojdie proaspătă
  • 20 g zahăr
  • 275 g cartofi fierti în coajă
  • 50 g ulei
  • 15 g sare
Pentru umplutură și decor:
  • 250 g cheddar ras (sau cascaval)
  • 100 g unt min.80%
  • chimen
  • sare grunjoasă
Preparare
Am fiert cartofii în coajă în apă cu multă sare (2 linguri generoase). Am ales cartofi albi, făinoși (din cei pentru piure). Nu fierbem cartofii decojiți și tăiați deoarece se vor umple de apă!
Am curățat cartofii care au fost încă fierbinți și i-am zdrobit cu zdrobitorul de cartofi. ATENTIE! Nu folosiți mixer sau alt procesor alimentar deoarece cartofii devin cleioși! Zdrobiți cartofii bine! Merge mai simplu și mai rapid atâta timp cât cartofii sunt calzi.
Am pregătit apoi o compoziție (maia) din apă, drojdie, zahăr și 250 g făină.
Am adăugat cartofii fierți și zdrobiți în această maia. Deja puteți amesteca și cu aparatul de frământat, cu o lingură de lemn sau cu un tel.
Am adăugat uleiul, sarea și apoi, treptat, restul de făină.
Am frământat aluatul și apoi l-am lăsat la dospit într-un bol  acoperit cu folie alimentară de plastic cam 40 de minute.
Am răsturnat aluatul pe masa de lucru înfăinată.
Am topit untul într-o crăticioară. Am întins aluatul pe un blat înfăinat și l-am pensulat cu o treime din unt.
Am împăturat aluatul în 3 pe lung (aducând treimile de sus și jos peste cea mijlocie) și apoi încă odată în 3 (aducând treimile laterale peste cea din mijloc).
Am obținut un pachet mare de aluat pe care l-am lăsat 5 minute la odihnă (acoperit cu plastic ca să nu se usuce).
Cheddarul l-am ras pe răzătoarea cu ochiuri mici. Am întins din nou aluatul și am presărat o treime din brânza rasă. Am repetat împăturirea ca mai sus. Apoi a urmat din nou o împăturire cu unt și încă una cu cașcaval.
Dupa a patra împăturire am întins din nou aluatul. Ei am întins foaia cam la 1 cm grosime dar puteți să o faceți și de 1,5-2 cm grosime.
Am pensulat foaia de pogăcele cu cartofi cu restul de unt topit și si am presărat-o cu restul de brânză rasă.
Apoi am început să decupez pogăcele cu o formă rotundă de cca. 5 cm diametru.
 Căzăturile se mai întind odată și se decupează dar aluatul refrământat nu mai este la fel de pufos ca primul. Nu se aruncă nimic!
Am pus cuptorul la preîncins la 170° C cu ventilație respectiv treapta medie la cele cu gaz.
 Am așezat pogăcelele în tăvi tapetate cu hârtie de copt și le-am presărat cu semințe de chimen și niște sare grunjoasă.
Am copt aceste pogăcele cu cartofi și brânză pentru 20 de minute la 170°C (cuptor preîncins). Ele trebuie să se rumenească frumos.

 Maioneză dietetică cu iaurt - rețeta fără ulei:

Ingrediente
  • 4 ouă
  • 4 lingurițe rase de muștar simplu (cca. 20 g)
  • 300 g iaurt grecesc cu 2% grăsime
  • sare
  • opțional: piper alb măcinat
Am pus ouăle la fiert în apă rece și am urmărit momentul în care au început să fiarbă. De atunci am cronometrat 5 minute. Apoi le-am scurs de apa fierbinte și le-am lăsat vreo 3 minute sub jet de apă rece ca să se răcească rapid. Am umplut cratița cu apă rece și am mai lăsat ouăle la răcit în ea vreo 10 minute. Acest truc ne ajută să le decojim ușor.
Mi-am pregătit iaurtul grecesc cu 2% grăsime, muștarul simplu și ouăle fierte și răcite.
Am decojit ouăle și le-am tăiat în jumătăți. Consistența gălbenușului: e încă cremos, nu e fiert complet.
Am lucrat direct cu blenderul de mână.
Am pus mai întâi jumătățile de ou fiert (cu tot cu albușuri). Am adăugat apoi cele 4 lingurițe de muștar.
Am pus jumătate din iaurt.
Am procesat această maioneză vreo 2-3 minute cu blenderul, până ce am obținut o compoziție fină și cremoasă.
 Are culoare galben intens însă aceasta se va mai deschide după ce punem restul de iaurt. De-abia acum am pus sarea și restul de iaurt grecesc. Am mai blenduit totul 1 minut și… gata!
Fiecare își asezonează maioneza după gust: sare, piper măcinat (alb sau negru), câțiva stropi de zeamă de lămâie etc.
Tot cu această maioneză cu iaurt puteți face ouă umplute.

 Salată de boeuf dietetică cu maioneză cremoasă fără ulei

 cca. 2 kg de salată de boeuf dietetică
Ingrediente
Pentru supa de carne cu legume
  • 500 g carne macră de vită
  • 500 g zarzavat (morcovi, rădăcini de pătrunjel, păstărnac, țelină)
  • 1 ceapă mică
  • 1 linguriță sare
  • ½ linguriță boabe de piper
  • 2 L apă
Pentru maioneza dietetică (fără ulei)
  • 4 ouă
  • 300 g iaurt grecesc cu 2% grăsime
  • 4 lingurițe muștar simplu
  • sare
  • În plus:
  • 250 g boabe de mazăre din conservă
  • 3-4 castraveți murați (cca. 250 g)
Decor
1 castravete murat
un fir de verdeață (mărar, pătrunjel)
Preparare
Am ales o carne macră de vită (pulpă, piept). Mi-am pregătit zarzavaturile și ceapa (întreagă, spălată dar cu coaja pe ea).
Am făcut o supă clasică de vită. Eu am folosit 1 kg de carne și 1 kg de legume dar la salata de boeuf dietetică am folosit doar jumătate din ingredientele din rețeta de supă. Adică le-am scos pe toate din oală, le-am pus la scurs ca să se răcorească dar am păstrat jumătate din ele pentru a fi consumate împreună cu supa.
Pe o parte din ele le-am pus înapoi în supă și le-am mâncat ca atare. De aceea nu am folosit toată carnea și legumele din supă la salata de boeuf. Oricum, ies 2 kg de salată de boeuf, o cantitate mai mult decât suficientă.
Pentru salată am lăsat o mare parte din morcovi, pătrunjelul și păstârnacul precum și jumătate din rasolul de vită. Ceapa fiartă am aruncat-o iat bucata de rădăcină am ținut-o pentru supă (îmi place extrem de mult). Nu e greșit dacă o puneți și pe ea în salată.
Pe toate le-am tocat în cubulețe.
Într-un castron încăpător am pus legumele și carnea tocate. Peste ele am adăugat mazărea bine scursă. La noi salata de boeuf se face mereu cu mazăre (musai din conservă) dar, dacă nu vă place, puteți să nu o puneți.
Am mărunțit castraveții acri. Ai mei au fost din cei murați rapid la soare (castraveți covăsiți). Sunt fantastic de gustoși, crocanți și cu arome de usturoi și cimbru.
Am amestecat totul cu grijă ca să nu strivesc legumele.
Cantitatea de 600 g de maioneză light este exact cea pe care-am folosit-o la această salată de boeuf dietetică.
Este o maioneză cremoasă, acrișoară, cu textură fină și consistență asemănătoare celei clasice. Partea bună este că are doar 6,7% calorii față de cea cu ulei!
Am pus maioneza peste restul ingredientelor din castron și am amestecat ușor. Am gustat de sare și gata! Salata de boeuf dietetică poate fi dată la frigider în castron acoperit sau în cutie cu capac. Mie, personal, îmi place salata după ce stă câteva ore la rece. Astfel aromele și gusturile ingredientelor au timp să se „împrietenească”. Ea poate fi păstrată la frigider 6-7 zile deoarece toate componentele ei sunt fierte (mai puți iaurtul și muștarul).
Am decorat salata de boeuf dietetică cu 1/2 de castravete murat tăiat sub formă de evantai și cu un fir de mărar verde. Aici puteți lăsa frâu liber imaginației și puteți orna salata după bunul plac. Trebuie să recunosc că această versiune dietetică de salată boeuf este foarte, foarte gustoasă și seamănă bine de tot cu cea clasică. Carnea și legumele fierte împreună în supă dau extra savoare iar maioneza cremoasă dietetică completează perfect acest preparat.
 
Saratele rapide cu branza
Ingrediente

-100 g unt sau untura
-100 g smantana sau iaurt gras, gros
-100 ml lapte
-1 ou
-200 g branza telemea uscata sau cascaval
-1 lingurita rasa seminte de chimen
-350-400 g faina

Untul sau untura moale, la temperatura camerei, se pune in bol si se amesteca impreuna cu smantana sau iaurtul, oul si apoi cu laptele.
Se pun si semintele de chimen, apoi branza rasa. Se amesteca totul rapid, cu un tel. In 5 minute e gata
In functie de cat de uscata e branza, vom adauga faina. Se poate folosi branza framantata sau de burduf, branza proaspata, urda…ce aveti. Daca branza nu e sarata, adaugati un varf de cutit de sare.
Pentru inceput se pun 350 g de faina si se amesteca aluatul. Daca mai e nevoie, se mai pune faina, pentru un aluat ca de cozonac, nu foarte moale. Se framanta rapid si nu se lipeste de mana deloc.
Puneti acum forma pe aragaz si lasati-o sa se incalzeasca bine. Prima data, ungeti forma cu un strop de ulei, pe urma nu va mai fi nevoie.
Cand forma este incinsa, se pune o bila de aluat si se strange bine. Se lasa pe fiecare parte cate 2 minute. Focul trebuie sa fie la minim. Saratelele nu trebuie sa se arda ci sa ramana aurii, bine uscate.

 Pateu pacalit fara ficat

Pentru ca el nu contine ficat, ci alte ingrediente si cu toate acestea preparatul final are gust asemenator cu pateul de ficat.
Ingrediente necesare pentru reteta de pateu pacalit:
  • doua cepe de dimensiune medie;
  • 10 grame unt;
  • 20 grame pesmet;
  • 50 grame drojdie;
  • 250 ml lapte 1,5%;
  • doua oua fierte;
  • un praf de enibahar;
  • un praf de piper;
  • sare.
Modul de preparare 
Topiti untul la foc domol intr-o cratita.
Cand untul s-a topit, aveti grija sa nu se arda, adaugati ceapa tocata marunt.
Caliti ceapa in untul topit pana cand devine sticloasa si capata o culoare galbuie.
Adaugati drojdia in lapte caldut, nu fierbinte.
Adaugati pesmetul peste ceapa caramerizata impreuna cu laptele in care s-a dizolvat drojdia, sarea, piperul si praful de enibahar.
Amestecati bine, pana cand se omogenizeaza tot amestecul.
Lasati compozitia pe foc pana cand se ingroasa bine.
Decojiti ouale, dati deoparte galbenusurile, tocati bine albusurile si adaugati-le in compozitia de pateu pacalit.
Se pastreaza intreaga cantitate la rece si se serveste cu paine prajita la micul dejun.
Valori nutritionale pentru intreaga cantitate de pateu 
calorii: 369.2 cal; proteine: 12 grame; glucide: 35 grame; grasimi: 20 grame.
 
Pate din ficat de pui
Acest pate din ficat de pui este un aperitiv perfect care merge atât la mese festive, cât și atunci când aveți musafiri și vreți o gustare fără prea multă muncă.
Ingrediente:
  • 1 ceapă
  • 3 căței de usturoi
  • 400 g ficăței de pui
  • 90 g unt
  • 150 ml smântână
  • Sare, piper, cimbru uscat – după gust
  • 1 lingură muștar
  • 2-3 linguri ulei

Modul de preparare  

Curățăm ceapa și usturoiul apoi tăiem ceapa peștișori și feliem cățeii de usturoi.
Într-o cratiță punem ceapa, usturoiul, 60g de unt și uleiul și le sotăm bine pentru câteva minute. Deasupra punem ficățeii și condimentele și continuăm să gătim până ficățeii se pătrund (cam 5 minute). Adăugăm restul de unt și smântâna, micșorăm flacăra la mic și continuăm să gătim până ficățeii sunt gata făcuți (cam 20-25 de minute). Aveți grijă să amestecați din când în când. Dacă este nevoie și vi se pare că se usucă prea tare puteți adăuga puțină apă. Închideți focul și lăsăm să se răcească.
Când ficățeii s-au răcit punem totul într-un blender sau robot de bucătărie, adăugăm deasupra muștarul și pulsăm până obținem o pastă omogenă. Transferați într-un bol, acoperiți și dați la frigider.
Dacă doriți să păstrați pateul mai mult în frigider puteți să acoperiți cu un strat fin de unt topit sau cu puțin ulei. În felul acesta ține la frigider chiar și o lună
 Informatii nutritionale/portie (55g): Calorii: 150; Proteine: 11.3 g; Grasimi: 10.4 g ; Glucide: 2.5 g
 
Pate dietetic
Ingrediente:
  • 240 g ficat de vita
  • 40 g ceapa
  • 40 g morcovi
  • 80 g lapte
  • sare
Mod de preparare:
Se taie ficatul bucati
Se fierb ficatul, ceapa si morcovii, apoi se lasa la racit. Se trec apoi prin masina de carne.
Pasta obtinuta se amesteca bine cu lapte si unt.
Se serveste pe paine.
 
Pateu de linte
Ingrediente
  • 1 cana linte uscata
  • 2 cepe taiate marunt
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita vegeta
  • 5 linguri ulei
  • 1/2 lingurita boia dulce
  • 1 lingura busuioc uscat
  • 1 lingurita maghiran
  • 4 catei de usturoi razuiti
  • 1/2 lingurita ienibahar
Mod de preparare:
Se fierbe lintea cu o lingurita de vegeta. Separat se calesc impreuna in putina apa si doua linguri de ulei - ceapa, usturoiul, boiaua, condimentele si sarea, iar apoi se amesteca cu lintea fiarta.
Se da compozitia astfel obtinuta prin mixer, se adauga restul uleiului si se potriveste de sare.

 Pateu din fasole alba

Ingrediente
  •  3 cani fasole boabe fiarta
  • 3 catei de usturoi razuit
  • 3 linguri de ceapa verde taiata marunt
  • 1/2 lingurita busuioc
  • 1/4 lingurita nucsoara
  • 2 linguri ulei de masline
  • zeama unei lamai
  • coaja unei lamai, razuita
  • sare dupa gust
 Mod de preparare:
  Se pun în blender toate ingredientele, cu excepţia cepei verzi. Se mixează până când compoziţia devine de consistenţa unei creme
  Se pune într-un bol, se adaugă ceapa verde şi se amestecă.
 
Chiftele "Trei legume" din fasole, naut si linte
Ingrediente
  • 1/2 cana linte fiarta
  • 1/2 cana fasole boabe fiarta
  • 1/2 cana naut fiert
  • 1 cana fulgi de ovaz fini
  • 1/2 cana nuci macinate
  • 1 ceapa taiata marunt
  • 1/2 lingurita chimion pudra
  • 1/2 lingurita coriandru pudra
  • 1/2 lingurita salvie
  • 1/4 lingurita cimbru
  • 1/2 lingurita sare
Mod de preparare:
 Se pisează năutul, fasolea şi lintea cu o furculiţă. Se căleşte ceapa în puţină apă, iar apoi se adaugă legumele pisate.
 Adă­ugăm şi restul ingredientelor şi ameste­căm bine. Lăsăm compoziţia să stea 5-10 minute.
 Apoi formăm chiftelute (în cazul în care compoziţia este prea uscată, se poate adăuga puţin din lichidul în care au fiert legumele) pe care le coacem la cuptor, în tavă acoperită, timp de 30 de minute pe o parte, iar apoi alte 15 minute pe cealaltă parte.

 Mititei vegetarieni de grau si cartofi

Ingrediente
  • 1/4 kg grau
  • 1/2 kg cartofi
  • 1/4 paine
  • 100 g usturoi
  • 200g ulei
  • 1 lingura boia de ardei
  • 1 lingura de vegeta
  • sare dupa gust
Reteta
Graul se fierbe separat, foarte bine, in apa. Cartofii, de asemenea, se fierb separat in coaja lor, dupa care se curata.
Paine se pune la inmuiat. Se dau prin masina de tocat graul si cartofii impreuna cu painea si usturoiul.
Se adauga boiaua de ardei, sarea, vegeta, uleiul si se amesteca bine toate ingredientele. Se formeaza mititeii, se pun intr-o tava unsa cu ulei si se dau la cuptor, la foc potrivit pentru 20-25 minute, intorcandu-se si pe partea cealalta.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu